Patriarhul Pavle al Serbiei va fi inmormantat maine

Comitetul de organizare a funeraliilor patriarhului Serbiei a anuntat ca maine Sfanta Liturghie va incepe la ora 7:30 (CET), la Catedrala patriarhala, informeaza cotidianul „Ziarul Lumina“. Doua ore mai tarziu, sicriul cu trupul neinsufletit va fi dus la Biserica „Sf. Sava“, unde, de la ora 11:00, se va oficia slujba inmormantarii. Inmormantarea se va face, la dorinta sa, in curtea Manastirii „Sfantul Arhanghel Mihail“ din Rakovica (suburbie a Belgradului).

Atributiile Preafericirii Sale au fost preluate de catre loctiitorul de patriarh, Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru.

Arhiepiscop de Peci, Mitropolit al Belgradului si Karlovaci, Patriarhul Pavle al Bisericii Ortodoxe Sarbe, in varsta de 95 de ani, a trecut la Domnul duminica, in Spitalul Militar Universitar din Belgrad, dupa ce s-a impartasit, a anuntat glassrbije.org.

Trupul sau a fost dus in Catedrala patriarhala din Belgrad, de un cortegiu funerar din care au facut parte Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru, presedintele Serbiei, Boris Tadic, si secretarul de stat pentru Culte, Dragan Curovic. Zeci de mii de oameni au trecut pe la catafalcul patriarhului pentru un ultim omagiu.

Partide politice, organizatii si personalitati au trimis condoleante Sfantului Sinod al Bisericii Serbiei pentru „imensa pierdere“. In scrisori se spune ca „Patriarhul Pavle a aratat cum trebuie sa gandeasca si sa actioneze cineva in cele mai dificile momente precum acelea depasite de poporul sarb. Era singurul om in jurul caruia sarbii erau uniti. Cuvintele sale erau un balsam pretios si un izvor de adevar si mangaiere, moartea sa fiind o pierdere pentru toti cei care respecta valorile umane si crestine“. Parlamentul Serbiei a tinut, inaintea sedintei de luni, un minut de reculegere in memoria Intaistatatorului Bisericii nationale.

Dupa dorinta patriarhului, oamenii au fost rugati sa nu aduca coroane de flori, ci doar sa aprinda lumanari si, in schimb, dupa posibilitatile lor, sa dea acei bani necesari finalizarii Bisericii „Sfantul Sava“ din Belgrad. In Rakovica pregatirile sunt in plina desfasurare. Gradina este curatata, totul este infrumusetat de catre maicile de aici si de localnici. Sicriul cu trupul neinsufletit al Patriarhului Pavle va fi ingropat langa cel al patriarhului Dimitrie, trecut la Domnul in 1930. Decizia Patriarhului Pavle de a fi ingropat aici nu a fost o surpriza pentru maicile de la Rakovica si nici pentru localnici. Cu toate acestea, decizia sa nu si-a argumentat-o public. In alta ordine de idei, este aproape sigur ca la funeralii va participa si Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, dupa cum a declarat PS Irineu, episcop de Backa, membru in comitetul de organizare a evenimentului de maine. Sunt asteptati si reprezentanti ai celorlalte Biserici surori, dar si din partea comunitatilor islamice si evreiesti.

Grav bolnav si internat din noiembrie 2007, Patriarhul Pavle ceruse Sinodului, in luna octombrie a anului trecut, sa ii aprobe retragerea din functia pe care o detine, dar Sinodul a decis ca va fi Patriarh pe viata. Patriarhul Pavle al Serbiei s-a nascut pe 11 septembrie 1914, in satul Kucianti, din Croatia. A facut Seminarul Teologic la Sarajevo si apoi a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox din Belgrad.

A imbracat haina monahala si in 1948 a fost hirotonit ierodiacon. In 1957 a devenit arhimandrit, iar in acelasi an a fost ales episcop de Raska-Prizren. A fost ales ca al 44-lea patriarh al Serbiei pe 1 decembrie 1990, urmand patriarhului Gherman, retras pe motiv de boala.

Sursa: basilica.ro

18 Noiembrie 2009

Vizualizari: 379

Voteaza:

Patriarhul Pavle al Serbiei va fi inmormantat maine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE