Patriarhul Romaniei la biserica Sfintii Romani din Sectorul 3 al Capitalei

In a II-a duminica dupa sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost prezent in mijlocul credinciosilor de la biserica Sfintii Romani din Sectorul 3 Capitala care si-a sarbatorit hramul dedicat Sfintilor Romani.La Sfanta Evanghelie a fost citita Pericopa Evanghelica de la Sfantul Evanghelist Matei, capitolul al IV-lea, versetele de la 18 la 23 care prezinta Chemarea primilor Apostoli de catre Domnul nostru Iisus Hristos. In momentul chemarii ei au lasat tot ce aveau si au mers imediat dupa Mantuitorul lumii.

Explicatia acestei reactii prompte si neconditionate a primilor Apostoli a oferit-o Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in cuvantul de invatatura rostit la lacasul de cult bucurestean.

„Explicatia este faptul ca Cel Care chema nu era un om obisnuit, ci era Dumnezeu Cuvantul Cel vesnic Care S-a facut din iubire pentru oameni si pentru mantuirea lor. Chemarea Lui era chemarea unei iubiri sincere, coplesitoare, sfinte si nesfarsite si de aceea ei nu au rezistat si indata L-au urmat. Si chiar daca n-au inteles la inceput ucenicii chemarea au simtit ca Cel Care ii cheama are o putere dumnezeiasca datatoare de viata, de pace, de bucurie, careia nu i se poate rezista daca esti sincer si cu inima curata”, a spus Preafericirea Sa.

Chemarea primilor ucenici la Apostolat arata deja taina inceputului constituirii Bisericii realizata la Pogorarea Sfantului Duh, a mai precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

„Aceasta taina a Bisericii Apostolice care are ca temelie pe Hristos, iar ca primi slujitori ai Lui pe Sfintii Apostoli este taina Bisericii de-a lungul veacurilor ca pregatire pentru Imparatia lui Dumnezeu. De aceea, Biserica este in lume icoana, pregustare sau arvuna a Imparatiei lui Dumnezeu. Biserica lui Hristos nu are scop in sine. Ea nu se concureaza cu nicio institutie din lumea aceasta si nici nu poate fi inlocuita de nicio institutie din lumea aceasta, ci scopul ei principal si unic este mantuirea oamenilor si sfintirea lor”.

In Duminica a doua dupa Pogorarea Duhului Sfant Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea tuturor sfintilor romani. Sarbatoarea a fost randuita prin hotararea Sfantului Sinod din anul 1992.

„Avem in calendarul nostru peste 100 de sfinti si desi ei sunt pomeniti separat in diferite zile ale anului era necesara si o sarbatoare a tuturor sfintilor romani si aceasta este sarbatoarea de azi, a doua Duminica dupa Rusalii, pentru a arata ca ei nu sunt traitori in Imparatia lui Dumnezeu in mod separat, ci uniti prin lucrarea Duhului Sfant in iubirea Preasfintei Treimi. Si in acelasi timp, pe langa sfintii romani cunoscuti canonizati de Biserica, adica trecuti in calendar, mai exista o multime de sfinti romani necunoscuti de catre oameni, dar cunoscuti de Dumnezeu si astazi facem pomenirea sfintilor romani cunoscuti si necunoscuti. Si pentru ca a purtat Crucea foarte adesea in istoria sa poporul roman a dorit si mai mult invierea, ca eliberare de sub stapaniri straine, ca eliberare de oprimare si ca eliberare de necazuri. De aceea, a descoperit in Cruce puterea Invierii si a inteles cuvintele Bisericii ‘Iata prin Cruce a venit bucurie la toata lumea’. Deci, popor purtator de Cruce si dornic de Inviere, poporul roman are o multime de sfinti cunoscuti si necunoscuti, rugatori in Cer in fata Preasfintei Treimi. Multimea acestor sfinti este impartita in cete. Avem pe Sfintii Apostoli Andrei si Filip, dar avem o multime de mucenici, ierarhi, marturisitori ai credintei si pastori de comunitati. O multime de cuviosi, o multime de domnitori care au construit biserici, care au aparat credinta in fata navalirilor straine, care au dezvoltat cultura crestina, dar si o multime de credinciosi mireni, o multime de mame si tati care au dat nastere copiilor, i-au crescut in credinta, i-au invatat sa-L iubeasca pe Hristos si Biserica Sa, i-au invatat sa pomeneasca pe cei trecuti la Domnul si sa se inchine in biserici si sa zideasca biserici. Toti acestia sunt astazi pomeniti in Duminica Sfintilor Romani. Pentru a cinsti in mod deosebit aceasta zi s-a alcatuit si Acatistul Sfintilor Romani care a fost publicat anul trecut la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa”, a explicat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Romanii ortodocsi l-au sarbatorit, tot astazi, pe Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul. A fost mitropolitul Tarii Romanesti, intre anii 1823-1834, si s-a remarcat printr-o neobosita activitate pastoral-misionara si social-culturala.

Personalitatea lui a fost evocata de Patriarhul Romaniei: „Astazi, printr-o coincidenta binecuvantata, facem si pomenirea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti ale carui moaste se afla in manastirea Caldarusani. Acest vrednic si mare ierarh al Tarii Romanesti a fost trecut in randul sfintilor in anul 2005. El s-a nascut in Bucuresti. Avem trei sfinti in calendar pana acum nascuti in Bucuresti: Sfantul Grigorie Dascalul, Sfantul Calinic de la Cernica si Sfantul Irodion de la Lainici. Deci, nu inseamna ca orasul nu poate da sfinti. Si in oras putem sa devenim sfinti daca ne smerim si iubim pe Hristos si Biserica Sa. Si putem pierde mantuirea chiar si in manastire daca nu suntem nevoitori si luptatori. Deci, Sfantul Grigorie Dascalul s-a nascut in anul 1765. S-a gasit in chilia lui o multime de carti, nici un ban pentru ca tot ceea ce a avut a daruit Bisericii pentru tiparirea cartilor. A hirotonit o multime de preoti, a construit biserici, a intemeiat scoli si a tiparit carti de folos duhovnicesc si mai ales dorea sa tipareasca toate vietile sfintilor. A ramas in constiinta Bisericii ca un mare misionar, un mare rugator si un mare carturar. Grigorie Dascalul este unul din marii ierarhi ai Tarii Romanesti alaturi de Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul si de Sfantul Calinic de la Cernica”.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit pentru Biserica o cruce de binecuvantare, mai multe carti de cult si publicatii aparute recent la editurile Patriarhiei. Parintele Paroh i-a multumit Preafericirii Sale pentru prezenta.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Corul de copii si tineri ”Symbol” al Patriarhiei Romane.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Iunie 2014

Vizualizari: 193

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la biserica Sfintii Romani din Sectorul 3 al Capitalei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE