Patriarhul Romaniei la Manastirea Ghighiu

În Duminica a 3-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul obştii Mănăstirii Ghighiu din Prahova. Aici, Preafericirea Sa a rostit la finalul Sfintei Liturghii un cuvânt de învăţătură, în care a precizat că principalul obiectiv spre care omul trebuie să tindă în această viaţă trecătoare este căutarea Împărăţiei lui Dumnezeu, expresie a comuniunii de viaţă şi iubire a Preasfintei Treimi cu îngerii şi cu sfinţii.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, de la Matei, capitolul 6, versetele de la 22 la 33, în care se vorbeşte despre grijile vieţii, conţine trei adevăruri mari. „În primul rând vedem că dacă omul are conştiinţă curată şi bună, toată viaţa sa va fi luminoasă. Dacă omul are însă conştiinţă rea şi întunecată, atunci şi viaţa sa va fi întunecată, adică va fi stăpânită de păcate şi de patimi multe.

În al doilea rând, Evanghelia ne arată că grija pentru mâncare, băutură şi îmbrăcăminte nu trebuie să devină o tiranie, o robire a vieţii omului, astfel încât el să nu mai aibă grijă de mântuirea sufletului. În al treilea rând, Evanghelia ne arată că trebuie să căutăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte daruri se vor adăuga nouă”, a precizat Preafericirea Sa.

În continuare, Patriarhul României a subliniat că hrana sufletului, care se dobândeşte prin rugăciune şi împărtăşirea cu Sfintele Taine, este nelimitată şi netrecătoare, deoarece aceasta este harul sau iubirea lui Dumnezeu împărtăşită oamenilor. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că lucrurile materiale din jurul nostru sunt trecătoare şi pe acestea nu le luăm cu noi în viaţa veşnică, acolo vom lua numai lumina credinţei şi a faptelor bune, lumina rugăciunii, a pocăinţei şi lumina a ceea ce am trăit ca legătură cu Dumnezeu şi care s-a imprimat în sufletul nostru. „Orice cuvânt bun, orice gând bun, orice faptă bună lasă în sufletul nostru o lumină, după cum cuvântul rău, gândul rău şi fapta rea lasă în suflet pete de întuneric. Când sufletul se desparte de trup şi se prezintă în faţa lui Dumnezeu, el este luminos dacă s-a întâlnit des cu Dumnezeu în rugăciune şi fapte bune, sau întunecat (.). Aceasta este taina Evangheliei de astăzi: să hrănim sufletul cu lumina harului iubirii Preasfintei Treimi, care se dobândeşte prin rugăciune, prin participarea la sfintele slujbe la biserică, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, prin gândul bun, prin fapta bună, prin cuvântul bun ziditor de suflet. Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne vadă oameni liberi. Dar când omul este robit atât de mult de cele materiale, el nu mai este liber. Lumea materială nu mai este un dar al lui Dumnezeu pentru el, ci devine o închisoare şi un mormânt”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

Patriarhul României a explicat apoi ce este Împărăţia lui Dumnezeu şi de ce este atât de important ca omul să o caute. „Împărăţia lui Dumnezeu este comuniunea de viaţă şi iubire a Preasfintei Treimi, cu îngerii şi cu sfinţii, care au împlinit voia Preasfintei Treimi în viaţa lor. Deci, când se spune «căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu», înseamnă să căutaţi mai întâi iubirea veşnică a lui Dumnezeu la care sunteţi chemaţi, ca să o gustaţi şi să trăiţi veşnic. La iubirea pe care Dumnezeu Tatăl o are din veşnicie pentru Dumnezeu Fiul suntem chemaţi şi noi ca să ne împărtăşim de ea. Prin aceasta noi suntem înfiaţi, nu mai rămânem robi, ci devenim fii ai lui Dumnezeu după har, prin credinţa noastră în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Împărăţia lui Dumnezeu nu este ceva abstract, ci este iubire veşnică a Tatălui faţă de Fiul la care sunt chemaţi toţi oamenii care cred în Hristos”, a subliniat Preafericirea Sa.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit bisericii Mănăstirii Ghighiu mai multe cărţi cu conţinut religios apărute la Editurile Patriarhiei Române. Credincioşii prezenţi au primit din partea Preafericirii Sale câte o iconiţă cu Maica Domnului.

Diac. Ştefan Sfarghie
Sursa:ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Iunie 2015

Vizualizari: 146

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Manastirea Ghighiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE