Patriarhul Teoctist va fi omagiat in Moldova

În bisericile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor fi înălţate mâine, 7 februarie 2016, rugăciuni pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, când se împlinesc 101 ani de la naşterea marelui ierarh al Bisericii noastre.

Preoţii şi credincioşii ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, dar şi din alte părţi ale ţării şi ale lumii îşi vor aduce aminte mâine, 7 februarie 2016, de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. Cel de-al cincilea Patriarh al Bisericii noastre va fi pomenit prin rugăciune, cu prilejul împlinirii a 101 ani de la naşterea sa pe pământ. Chipul blând al Preafericirii Sale este viu în inimile multor slujitori ai sfintelor altare, dar şi ale celor care l-au cunoscut. Aceasta deoarece PF Teoctist a fost prezent în multe comunităţi din Moldova şi din ţară, păstorind Biserica lui Hristos din România la finalul perioadei comuniste şi după 1990, anul când am început să ne bucurăm de libertate. Sunt multe locurile unde ierarhul va fi pomenit mâine în rugăciune, dar poate cel mai important dintre acestea este Betleemul Preafericirii Sale, localitatea Tocileni din comuna Victoria, judeţul Botoşani. Aici avea să vadă lumina zilei ierarhul pe care Moldova avea să-l ofere în fruntea Bisericii noastre. Aici a primit Taina Sfântului Botez şi a învăţat graiul românesc pruncul Toader de atunci, şi de aici a plecat spre viaţa monahală, închinată Mântuitorului Hristos, pe care L-a slujit şi mărturisit până în ultima clipă a vieţii.

Preţuire faţă de Patriarhul Teoctist
Aşadar, în ctitoria Preafericirii Sale de la Victoria şi în casa memorială din Tocileni vor fi înălţate rugăciuni către Preabunul Dumnezeu pentru odihna sufletului său. De toată rânduiala se va îngriji, aşa cum se întâmplă de aproape nouă ani, preotul Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, care colaborează armonios cu preoţii din comuna Victoria în astfel de momente. „La Victoria şi Tocileni se vor oficia slujbe de pomenire, ce vor fi urmate de depuneri de flori la bustul vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Mai întâi ne vom ruga pentru blândul Patriarh la Victoria, iar apoi la casa memorială din Tocileni. Pe lângă preoţii din comuna Victoria, în buna rânduială se vor implica şi autorităţile locale, care îşi arată mereu preţuirea faţă de cel ce le-a făcut şi le face cinste în istoria Bisericii noastre“, a amintit părintele protopop Lucian Leonte, care a adăugat că sfintele slujbe vor fi urmate de evocări dedicate vieţii şi personalităţii Patriarhului Teoctist.

Patriarhul Teoctist Arăpaşu a fost întâistătător al Bisericii noastre, în perioada 1986-2007. S-a născut în satul Tocileni pe 7 februarie 1915 şi a trecut la cele veşnice la 30 iulie 2007.

Constantin Ciof
Sursa:ziarullumina.ro

Pe aceeaşi temă

06 Februarie 2016

Vizualizari: 236

Voteaza:

Patriarhul Teoctist va fi omagiat in Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Patriarhul Teoctist

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE