Pelerinaj de Florii in Arhiepiscopia Ramnicului

Sambata, 12 aprilie 2014, in Sambata lui Lazar, Arhiepiscopia Ramnicului organizeaza in cele trei protopopiate valcene: Dragasani, Horezu si Ramnicu Valcea, Pelerinajul de Florii intitulat Calatoria si comuniunea cu Mantuitorul Hristos, lucrare sfintitoare in mijlocul poporului”, prin care noi, crestinii ortodocsi, cinstim jertfa Mantuitorului Hristos in lume, prin intrarea Sa in Cetatea Ierusalimului.

Pelerinajul din Betania spre Ierusalim la care participa Mantuitorul impreuna cu Sfintii Sai Apostoli si ucenici atingea punctul culminant in momentul intrarii in Ierusalim, moment in care intreaga comunitate marturisea dumnezeirea Sa.Desi evenimentul isi pastreaza unicitatea sa, sentimentele impreunei calatorii cu Mantuitorul Iisus Hristos il experimentam prin participarea la procesiuni si pelerinaje, ori de cate ori asezam, sub ocrotirea Sa mantuitoare, calatoria noastra.

Participarea la procesiunile cu icoanele facatoare de minuni, moastele sfintilor, la pelerinajele organizate de Biserica, ne descopera aceasta binecuvantata stare a pelerinului, un vesnic cautator al lui Dumnezeu, un cautator si traitor al spiritualitatii crestine.

Pelerinajul ii aduna intr-o impreuna lucrare pe calea slujirii Mantuitorului, a sfintirii noastre si a lumii intregi prin El si in El, intr-un gest de pioasa ofranda a noastra, intr-un continuu „ale Tale dintru ale Tale”.

Initiativa Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul din anul 2010 de a organiza Pelerinajul de Florii, ne-a reasezat pe fiecare dintre noi, intr-un mod aparte, dar totodata impreuna, pe calea sfinteniei si a sfintirii noastre.

Traim impreuna bucuria Sfintilor Apostoli si Ucenici, de a calatori impreuna cu Hristos, dar si bucuria celor din Ierusalim care-L intalnesc pe Mantuitorul, Ii aduc Osanale, marturisindu-i Dumnezeirea Sa.

Stalpari de fapte bune sa aducem, fratilor, lui Hristos Dumnezeu, Celui ce vine ca un om sa patimeasca de bunavoie pentru noi, ca sa daruiasca tuturor nepatimire, cu puterea Dumnezeirii … cantam in aceasta zi in care harul Sfantului Duh pe noi ne-a adunat si, toti luand Crucea Ta, zicem: Bine esti cuvantat, Cel ce vii in numele Domnului; Osana, Celui dintru inaltime.

In Protopopiatul Ramnicu Valcea procesiunea porneste de la Biserica „Toti Sfintii”, la orele 15.00, si se va desfasura pe un traseu care va include Biserica „Cuvioasa Parascheva”, Paraclisul arhiepiscopal „Buna Vestire” – Terasa, Biserica „Sfantul Dumitru” si se va incheia la Catedrala Arhiepiscopala, unde pelerinii vor fi intampinati de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului.

Itinerarul pelerinajului este: b-dul. Calea lui Traian (cu oprire la Biserica „Cuvioasa Parascheva”), str. Mihai Bravu (cu oprire la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire”), str. General Praporgescu (cu oprire la Biserica „Sfantul Dumitru”), b-dul. Nicolae Balcescu si str. Episcopiei.

Manifestarea se va desfasura dupa urmatorul program:
- Ora 15.00 – Vecernia Floriilor savarsita la Biserica „Toti Sfintii” din Ramnicu Valcea. Dupa oficierea Vecerniei cu Litie, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, va citi rugaciunea de binecuvantare a stalparilor (ramurile de salcie) care vor fi impartite credinciosilor.
- Ora 16.30 – plecarea in procesiune de la Biserica „Toti Sfintii”.
– la Biserica „Cuvioasa Parascheva” procesiunea va fi intampinata de preotii si credinciosii din aceasta parohie.
– la Biserica Paraclis arhiepiscopal „Buna Vestire” – Terasa procesiunea va fi intampinata de preotii si credinciosii din aceasta parohie.
– la Biserica „Sfantul Dumitru” procesiunea va fi intampinata de preotii si credinciosii din aceasta parohie.
– la Catedrala Arhiepiscopala procesiunea va fi intampinata de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care va rosti un cuvant de invatatura.

Aici se vor sfinti icoanele si se va citi rugaciunea de binecuvantare a pelerinilor.

La Procesiune sunt invitati sa ia parte binecredinciosii crestini din municipiul Ramnicu Valcea si din imprejurimi, impreuna cu preotii din Protoieria Ramnicu Valcea.
Celelalte doua Protoierii din judetul Valcea (Dragasani si Horezu) vor organiza pelerinaje pe plan local.

Sursa: Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Ramnicului

.
Pe aceeaşi temă

09 Aprilie 2014

Vizualizari: 319

Voteaza:

Pelerinaj de Florii in Arhiepiscopia Ramnicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE