Pelerinaj la hramul Manastirii Moisei

An de an, ziua de 15 august este prilej de mare pelerinaj la Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din Moisei, judetul Maramures. De aceasta data oaspetele maramuresenilor a fost Preasfintitul Parinte Timotei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei, care a poposit la acest asezamant monahal, la invitatia Preasfintitului Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Iustinian, Arhiepiscopul Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Preasfintia Sa a slujit in ajunul praznicului, incepand cu ora 22.

00, Privegherea cu Prohodul Maicii Domnului, urmate de Dezlegarile Sfantului Vasile cel Mare, iar astazi a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca de la ora 10.00, pe Altarul de vara al manastirii.

De asemenea, din programul slujbelor a facut parte desfasurarea procesiunilor, un moment ce reda, de fiecare data, unitatea maramuresenilor si pretuirea lor fata de traditiile si obiceiurile mostenite din vechime. Acestui moment i-au fost rezervate doua ore, intre 8.00-10.00.

In bataia clopotelor, imbracati in portul lor specific maramuresean, cantand neintrerupt pricesne in cinstea Maicii Domnului, grupuri de pelerini au urcat dealul care duce la manastire, au inconjurat cele doua biserici, dupa care s-au asezat pentru a participa la Sfanta Liturghie. Indiferent de varsta, romanii din Tara Maramuresului reusesc chiar si acum, in societatea noastra, sa-si poarte cu mandrie portul traditional, mostenire pe care o transmit mai departe micutilor, imbracati si ei de sarbatoare, in costume albe ce reflecta puritatea varstei fragede, asemenea ingerilor.

Jertfa lor a fost cu atat mai mare cu cat au indurat frigul si ploaia ramanand nemiscati pana la finalul slujbei. Curtea manastirii a fost plina, iar multi pelerini au ajuns la acest locas de zilele trecute, pentru a se pregati in rugaciune de sarbatoarea Maicii Domnului.

Cuvinte de suflet pentru pelerini

Astazi, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Episcop Timotei le-a pus la suflet cuvinte duhovnicesti, venind cu cateva invataturi despre Preasfanta Fecioara Maria si aratand rolul ei in mantuirea noastra: „Pe Maica Domnului nu a biruit-o moartea, asa cum nu L-a biruit nici pe Mantuitorul Hristos. Atunci cand noi uitam sa ne rugam, o avem mijlocitoare pe Maica Domnului Care se roaga neincetat pentru noi. Rugaciunea este vorbirea noastra cu Dumnezeu si vorbind cu El ajungem sa-L cunoastem pe Dumnezeu, pentru ca nu este suficient sa credem in Dumnezeu, ci trebuie sa ajungem sa Il cunoastem”.

Maica Domnului este un model pentru noi toti inca de la nastere, de aceea Preasfintitul Parinte Timotei i-a indemnat pe parinti sa le vorbeasca si copiilor lor despre Preasfanta Fecioara Maria, pentru a creste deprinsi cu rugaciunea si fapta cea buna: „Daca nu auzim si nu primim Cuvantul lui Dumnezeu nu avem cum sa sporim in credinta noastra. De aceea e bine, atunci cand aveti copii, sa le vorbiti de mici despre Maica Domnului si despre Dumnezeu, ca ei, auzind Cuvantul, sa-L lase sa patrunda in sufletele lor. Maica Domnului s-a rugat la templu timp de 12 ani si s-a umplut de Duhul Sfant”.

Printre crestini, Maica Domnului este cinstita din cele mai vechi timpuri, bine stiut fiind faptul ca Ea este mijlocitoarea noastra pe langa Fiul Sau, aducand alinare suferintelor noastre prin puterea rugaciunii Ei. Deloc putini sunt cei care, de-a lungul timpului, au dat marturie pentru minunile savarsite asupra lor in urma rugaciunii staruitoare catre Preasfanta Fecioara, mai ales tamaduiri de boli care nu pot fi vindecate de medici, minuni care se petrec pana in zilele noastre.

Totul sta in credinta puternica a neamului nostru, de care au dat marturie si de aceasta data pelerinii veniti la Moisei nu doar din apropiere, ci si din localitati mai indepartate si de peste granite. Ei s-au bucurat de prezenta in mijlocul lor a Episcopului Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei, Preasfintia Sa admirand si salutand cu bucurie dragostea lor pentru Maica Domnului si resepctul fata de conservarea traditiilor locului: „Ne-a adunat Dumnezeu aici ca pe apostoli. In Maramures inca se pastreaza traditiile mostenite de la mosii si stramosii nostri. Aveti grija de traditiile, obiceiurile si portul fratiilor voastre! Pentru ca omul isi da seama de valoarea unui lucru abia dupa ce il pierde, asadar nu va pierdeti traditiile, nu va pierdeti portul, port care reprezinta puritatea maramuresanului. Aveti o comoara pe care ati mostenit-o, duceti-o mai departe, transmiteti-o copiilor vostri!”.

Multumindu-i pentru bucuria de a sluji in mijlocul maramuresenilor, la hramul Manastirii Moisei, care dateaza fara intrerupere de mai bine de patru secole, staretul acestui asezamant monahal, protosinghelul Teofil Pop, a subliniat la randul sau admiratia pe care o merita pelerinii pe care nu i-a clintit nimic de la Sfanta Liturghie.

Istorie de veacuri

Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Moisei este una dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Episcopia Maramuresului si Satmarului, avand in decursul istoriei un rol important in apararea si sustinerea unitatii de dreapta credinta, de neam, de limba si de constiinta nationala a romanilor din aceasta parte a tarii.

Primii monahi s-au nevoit aici inca din secolul al V-lea, iar in veacul al XVI-lea a luat fiinta o modesta sihastrie din care a evoluat manastirea de acum. In 1599, calugarii de aici au ridicat biserica veche, pastrata si astazi. Pentru a feri manastirea de influente straine sau de acapararea de catre alte culte, a fost pusa sub ocrotirea puternicei manastiri de la Putna, ca metoc al acesteia, timp de aproape 100 de ani. A fost inzestrata de boierii din Moisei cu intinse terenuri si paduri.

Biserica veche a manastirii a fost sfintita la data de 15 august 1672, de catre Sfantul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care detinea atunci si demnitatea de Episcop al Maramuresului. A fost resedinta episcopala in ultima perioada a pastoririi Episcopului Serafim de Petrova si la inceputul pastoririi Episcopului Dosoftei al II-lea Teodorovici.

Manastirea Moisei a avut un rol de cetate aparatoare a dreptei credinte din Maramures, tinea stranse legaturi cu ierarhii si cu marile centre ortodoxe din Moldova si Tara Romaneasca, de unde se aduceau mereu carti de slujba si invatatura ortodoxa, cu care se pastrau bisericile tinutului. Aici a functionat si o scoala unde tinerii invatau carte, precum si o scoala de pictura de icoane si biserici si se initiau viitorii preoti si cantareti bisericesti.

Biserica veche a fost restaurata in anul 2011, lucrandu-se in prezent la pictura interioara. Biserica mare a fost zidita in 1911, pictata in 1982 si sfintita in 1986 de catre Arhiepiscopul Teofil Herineanul. Poarta de intrare si zidul de piatra ce imprejmuieste incinta au fost construite in 2008-2011.

Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es
 

.
Pe aceeaşi temă

16 August 2012

Vizualizari: 586

Voteaza:

Pelerinaj la hramul Manastirii Moisei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE