Pelerinaj pedestru spre casa Sfantului Ierarh Iosif, ocrotitorul Banatului

În zorii zilei praznicului Nașterii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, peste 100 de credincioși au purces într-un pelerinaj pedestru, pe urmele Sfântului Iosif, Mitropolitul Timișoarei, ca expresie a evlaviei față de ocrotitorul spiritual al Banatului, al cărui praznic se apropie, dar și ca expresie a comuniunii interpersonale, în duh de rugăciune.

Punctul de pornire a fost Mănăstirea Timișeni- Șag, unde toți pelerinii au participat la dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de părintele Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș. Traseul a fost parcurs de către credincioși în duh de rugăciune și cântare liturgică. Au fost traversate localitățile Șag, Parța, Petroman, Ciacova, Ghilad, Ofsenița și Banloc, pentru ca, în prag de seară, să se ajungă la Partoș, unde, chiar la intrarea în satul ce înconjoară Mănăstirea, pelerinii au fost întâmpinați de un număr mare de localnici și oaspeți care le-au oferit pâine si sare. S-a format o unică și impresionantă procesiune care a travesat în bătaia clopotelor localitatea și a înconjurat bisericile Mănăstirii.

Numărul final al participanților a ajuns la 200. În biserica mare a fost săvârșit un Te-Deum, după care întreaga asistență a luat parte la o agapă pregătită de ostenitoarele cantinei „Dar din dar” a Mănăstirii.

Pelerinajul pe jos, care a cunoscut anul acesta o semnificativă amploare, a deschis zilele hramului mănăstiresc prilejuit de sărbătorile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sf. Ierarh Iosif cel Nou” (14 și 15 septembrie). Pelerinajul a avut și are are o relevanță deosebită, datorită faptului că este o icoană a nevoinței și a ostenelii duhovnicești, prin care omul se apropie de Dumnezeu. Efortul pelerinilor este un simbol al dorului omului după Dumnezeu, al alergării năvalnice a omului către Dumnezeu Cel viu, pe care-L caută să-L întâlnească și să se unească în iubire. În chip particular, pentru noi, pelerinajul acesta reiterează, în mod tainic și duhovnicesc, retragerea Sfântului Iosif, în 1653, din scaunul mitropolitan al Timișoarei la Mănăstirea Partoș, un loc pe care sfântul și l-a ales încă din timpul vieții sale, pentru a fi arena duhovnicească în ultima sa etapă a alergării vieții pământești.

Sursa:mitropolia-banatului.ro

.
Pe aceeaşi temă

10 Septembrie 2018

Vizualizari: 439

Voteaza:

Pelerinaj pedestru spre casa Sfantului Ierarh Iosif, ocrotitorul Banatului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE