Pledoarie pentru comemorarea, in 2006, a 1900 de ani de la moartea regelui dac Decebal


Prea Fericitului parinte TEOCTIST,
Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane
Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

MEMORIU

In calitate de fondator si presedinte al Societatii "DACIA REVIVAL" ("Re-Invierea Daciei") de la New York, organizatie dedicata studiului si aplicatiilor in domeniul istoriei vechi a Romaniei, supun aprecierii Prea-Fericirii Voastre o problema de acuta importanta si urgenta, in care opinia Bisericii Ortodoxe Romane poate fi hotaratoare.

Organizatia noastra detine un numar de sase filiale in Romania si cinci in alte tari ale lumii in care exista o semnificativa emigratie romaneasca. "DACIA REVIVAL" este posesoarea unui impresionant si foarte solicitat site pe internet ("www.

dacia.org"); publica revista "DACIA MAGAZIN" (cu desfacere romaneasca si internationala); este proprietara statiei de televiziune din New York "Dacia T.V.", sponsorizeaza emisiunea saptamanala "Noaptea Albastra" de la Radio Romania Actualitati, a organizat si sustinut pana acum sase editii anuale ale Congresului International de Dacologie la Bucuresti si patru in Statele Unite ale Americii, sub patronajul Institutului de Teologie Ortodoxa din New York; a ridicat pe teritoriul Romaniei, in ultimii cinci ani, trei monumente: statuia regelui Burebista (Orastie, judetul Hunedoara), Niculae Densusianu (Densus, Tara Hategului, judetul Hunedoara), Primul mesaj scris din istoria omenirii ( Tartaria, jud. Alba).

Intre membrii prestigiosi si activi ai acestei organizatii se numara zeci de profesori universitari, cercetatori pluridisciplinari, arheologi, istorici, filologi, preoti, sute de cadre didactice din invatamantul mediu, studenti ai universitatilor din Romania, USA, Canada, Italia, Germania, Spania, Franta, Macedonia, Australia si un larg public romanesc, care apreciaza din ce in ce mai mult actiunile noastre. Este elocventa, in acest sens, desfasurarea - in vara acestui an, in Bucuresti, la Hotelul "Intercontinental" - a editiei a 6-a a Congresului International de Dacologie, la care s-au prezentat peste 100 de comunicari stiintifice, audiate de peste 1.600 persoane.

La incheierea lucrarilor acestui Congres, participantii au propus, in unanimitate, ca in anul 2006 Congresul sa fie dedicat comemorarii a 1.900 de ani de la moartea regelui dac Decebal, erou al luptei de neatarnare a stramosilor nostri, luptator neinfricat impotriva caderii sale sub jugul legionarilor romani si sub sceptrul unuia dintre cei mai mari prigonitori al crestinilor, Nerva Traian Augustus.

In contrast, Ministerul Culturii a hotarat sa dedice, national si international, anul romanesc 2006 personalitatii imparatului roman Traian, cuceritorul Daciei".
Punctul nostru de vedere, supus aprecierii publice romanesti, pleaca de la realitatea ca invadarea, jefuirea si colonizarea Daciei (fie si doar a 14% din teritoriul ei) au fost rezultatul unei actiuni de agresiune.

Prin "celebrarea unui invadator" (indiferent care ar fi numele acestuia) in locul logicei comemorari a luptei eroice de autoaparare, poporul roman transmite omenirii un grav si complet eronat mesaj: acela ca suntem un popor gata sa glorifice… cotropitorii. si pe un anticrestin.
Urmand aceasta logica, ce urmeaza? Celebrarea lui Atila, a tatarilor lui Ginghiz Han, a lui Robert de Anjou, a lui Sinan Pasa, a lui Baiazid, a lui Hitler, si de ce sa nu ne intoarcem, ca in urma cu cateva decenii, si la Stalin?!!…

In luna octombrie a.c., cu prilejul unei conferinte de presa oferita mass-media din New York, am inmanat personal presedintelui Romaniei un memoriu in acest sens, rugandu-l sa intervina personal pentru oprirea unei actiuni daunatoare imaginii Romaniei. Raspunzand ca D-sa "nu este istoric", dar stie ca "de asta vorbim romaneste, pentru ca ne-am nascut din unirea cu romanii" (!) presedintele a reiterat astfel, involuntar, colosala confuzie cultivata vreme de peste doua secole cu privire la originea romanilor si a limbii romane.

Aprecierea eronata, lansata din ratiuni politice si impusa cu consecventa, a fost, initial, o arma prin care corifeii Scolii Ardelene si clerul (initial de "rit grecesc-ortodox", dar devenit si pe aceasta cale "greco-catolic") au obtinut unele drepturi politice si sociale pentru romani. Aceste avantaje se obtineau prin curtarea cancelariilor europene catolice si, mai ales, a Scaunului Papal, revendicand o "inrudire directa " cu etnia a carei traditie post-antica era reclamata de Vatican. In sprijinul acestei revendicari se aduceau:
1. argumentul relativei asemanari dintre limba romana si latina, cea dintai fiind, pasamite, urmarea limbii legionarilor romani (?!) cantonati pe 14 % din teritoriul Daciei "Pre-Romane" ;
2. argumentul invingerii dacilor de catre legiunile si cohortele romane, care a dus la sugestia starpirii dacilor si limbii dacice. Aceasta limba a fost declarata "necunoscuta " si alungata cu nonsalanta, fara nici un temei stiintific, undeva in lumea idiomurilor estice, inghitite de istorie. Chiar si azi, in cercurile cele mai inalte ale intelectualitatii romanesti circul legendar absurd al nasterii poporului roman din "casatoria militarilor romani cu femeile dace ramase fara barbati!" continua.

Stim, astazi, ca intreaga teorie a "derivarii limbii romane din latina" (ca si a derivarii celorlalte limbi europene "romanice"!) este o flagranta eroare, in pofida faptului ca pe acest neadevar a fost construita o intreaga disciplina lingvistica: Romanistica.

Mai toti lingvistii de autentica competenta recunosc ca "limbile romanice" - inclusiv idiomurile latine care nu le sunt precursoare, ci surori ale acestora - au evoluat in mileniile III si II i.d.Hr. dintr-o aripa "romanica", central si est-europeana, dezvoltata din straturile mai vechi ale Indo-Europenei si Paleo-Indo-Europenei, vorbite de o populatie aflata pe cursul mediu si inferior al Dunarii, pana in nordul Marii Negre. Deci, aceste initiale "graiuri romanice" au migrat spre sudul si sud-vestul european, asa cum, din acelasi centru, cu 2-3 milenii in urma, migrasera in toate cele patru vanturi fragmente de triburi care au dezvoltat, in timp, toate celelalte "limbi indo-europene" din Europa si Asia.

Este o chestiune de elementara logica recunoasterea faptului ca si pe "teritoriul de formare" a ra mas, constant, un nucleu conservativ al caracteristicilor idiomului initial. Faptul ca limba romana veche (probabil identica cu forma strabuna a dialectelor aromane), la o analiza mai atenta prezinta un net caracter conservativ (de elemente lexicale, de flexiune si fonologie) este un argument, in ultima instanta, hotarator. Exista acute premise pentru identificarea acestui idiom mai vechi decat latina de pe Tibru, cu limba vorbita de intinsa populatie geto-daca (din teritoriul actualei Slovacii pana dincolo de Nistru), adica populatia nordica si nord-estica din latura traco-pelasgilor balcanici.
A atribui limba urmasilor acestora limbii latinilor de pe Tibru, inseamna a ne intoarce la ineptiile dictionarului lui Laurian si Massim. Multimea eterogena a militarilor legionari "romani" in realitate nici nu vorbeau limba latina. De pilda, principala legiune "romana" cantonata cateva decenii in inima redusului teritoriu al "Daciei Felix", era Legiunea a V-a MACEDONICA, formata din balcanici "macedoneni", care vorbeau un dialect… "macedo-carpatic!"

La memoriul pe care l-am inaintat Presedintelui Romaniei mi-a raspuns Secretarul de Stat, dl. Virgil Stefan Nitulescu, din Ministerul Culturii si Cultelor; probabil o persoana bine intentionata si docta in domeniul sau specific de activitate, dar, din nefericire, insuficient cunoscatoare a problemei in discutie. Raspunsul d-sale este urmatorul:
Stimate Domnule Dr. Napoleon Savescu

Ca raspuns la petitia (sic! memoriu) dvs. adresat Presedintelui Romaniei, Domnul TRAIAN Basescu, va transmitem faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor a aprobat propunerea privind declararea anului 2006 ca "Anul Cultural TRAIAN". Anul 2006 marcheaza momentul aniversarii a 1.900 de ani de la cucerirea (sic! a 14% din teritoriul) Daciei de catre Traian, eveniment de importanta capitala pentru formarea poporului roman, cu multiple conotatii aniversare, printre care cele mai importante se refera la intrarea teritoriului actualei Romanii (sublinierile imi apartin, N.S.) in "orbis romanus"( Corect: Orbis Romae, ori Orbis Romanii sau, in ultima instanta, Orbis Romaniae!) si inceputul (!) primei comuniuni de limba, cultura si civilizatie europeana.

Adevarul este ca, inainte de a se consemna in istorie "activitati italice" (de sorginte greceasca, deci egeeana si deloc "europeana"!) exista un numar impresionant de "culturi preistorice" si "incipient istorice" (vezi Cucuteni, Gumelnita, Cris-Starcevo, Hamangia, Vincea, L.B.K., etc.), respectiv din mileniile IV si III i.d.C., determinante pentru conturarea perimetrului "indo-european incipient", care se afla pe teritoriul… geto-dacilor!

Sugeram d-lui Secretar de Stat sa studieze identitatile cultural-constructive ale sanctuarelor de la Dealul Gradistei - Sarmisegetusa - (probabil legendarul Kogaion) cu monumentele megalitice de la Stonehenge, Westburz si alte revelatoare "rude-strabune" ale structurilor culturale profesate de geto-daci, cat si conexiunile tulburatoare dintre cultura geto-daca si culturile celte, germanice si sarmatice - toate acestea, cu sau fara acceptul d-lui Secretar de Stat - structural si exclusiv europene!

Ar mai fi de mentionat si faptul ca "din teritoriul actualei Romanii" doar 27% (iar din teritoriul "nord-dunarean geto-dac" doar 14 %!) a fost temporar sub ocupatie militara si comerciala romana (sintagma "Dacia Felix" insemnand, in perioada in care a fost formulata, "Dacia cea rodnica" si… nicidecum "Dacia cea Fericita", cum a tradus, partizan, Petru Maior!).

In alte teritorii din "orbis romanus" (sic!), care au suferit o ocupatie cu sute de ani mai lunga decat teritoriul geto-dacic (cum sunt, spre exemplu, Britania - 400 de ani, Grecia - 641 de ani, Egiptul - 425 de ani sau Palestina - 325 de ani) populatiile respective nici nu s-au "mixat cu invadatorii" si nici nu si-au modificat limbile ancestrale! Ba chiar mai mult, in Italia, romanii nu au reusit sa creeze o limba unitara, existand azi, acolo, peste 1.500 de dialecte!

Este cumva aici sugestia ca stramosii romanilor, care astazi sunt gata sa-si celebreze invadatorii, jubilau la ideea acceptarii unui jug si sistem social strain si a uitarii complete a limbii intr-o perioada istorica atat de nesemnificativa, de 165 de ani?!… Ce ne facem cu frecventele rascoale ale "Dacilor Liberi", ale Carpilor si, in ultima instanta ale celor numiti "GOTI" de romani, dar… GAETI de istoricul Iordanes, care au determinat elocventa "retragere aureliana" peste Istru, la 276 d.C.? De ce oare Dacii liberi, sositi pe teritoriile nord-dunarene parasite de romani, si-au uitat imediat limba si au inceput sa vorbeasca latina?

Sunt nevoit sa propun spre examinare, pro-domo, si un alt aspect. Este astazi un fapt bine stabilit ca modificarea credintei populatiilor nord-dunarene pe linia CRESTINISMULUI nu a fost, in nici un fel, o actiune pre-medievala venita dinspre Roma (cum a fost, de pilda, cazul crestinarii triburilor maghiare in anul 1000), ci una pulsand dinspre sudul bizantin.

Spatiul social daco-get premedieval reprezinta un loc de pivot in procesul crestinarii europene. Avem astfel arianismul, al carui adept a fost episcopul Wulphila (un "moesian sud-dunarean" genial, considerat de unii istorici a purta un nume neaos , doar alterat de scriitura latinizanta: "Vulpil"!!). Avem cei patru bine cunoscuti mucenici dobrogeni, episcopiile "dunarene" mentionate de condeie ecleziastice de prima mana, "manastirile" ulterior ortodoxe din nordul Dobrogei (Cocos, etc.). Toata aceasta "orbis" a credintei a patruns dinspre sud si cu relativa usurinta.

Aceste evenimente cheie in istoria noastra crestina ar trebui aniversate.

Celebrarea unei actiuni militare romane de jaf si colonizare, sub conducerea unuia dintre cei mai de frunte persecutori ai crestinilor, este o crima impotriva natiunii romane si a crestinismului neaos. Amintim faptul ca Biserica Catolica l-a considerat pe Traian un imparat anti-crestin, inlocuind statuia acestuia de pe Columna cu cea a Sfantului Petru. A ceda lipsei de informatie a celor care, din ignoranta, socotesc util sa-l celebreze in anul 2006 pe acest prigonitor al crestinilor, este o gresala pe care Biserica Ortodoxa Romana nu trebuie sa o accepte. Aceasta actiune a Guvernului Roman trebuie sa fie raspicat combatuta.

Ne adresam, in ultima instanta, Bisericii Ortodoxe Romane, Biserica noastra, ea insasi veche de doua milenii, care detine documente de inestimabila valoare, sub semnatura unor condeie ecleziastice de frunte, care atesta Adevarul. In sondajele de opinie, alaturi de Armata Romana, Biserica Ortodoxa Romana ocupa locul de frunte in ceea ce priveste increderea populatiei. Interventia Bisericii in aceasta problema care nu este una de resortul unui "Minister al Culturnicilor", ci una de profunda conotatie RELIGIOASA, este vital necesara si determinanta.
Supunem aprecierii si actiunii Prea Fericirii Voastre si onoratilor ierarhi ai Sfantului Sinod temeiurile acestei adresari.

Va multumim respectuos pentru examinarea scrisorii noastre, cerandu-va ingaduinta de a o da publicitatii.

In numele tuturor membrilor si sustinatorilor din intreaga Lume a Societatii DACIA REVIVAL,

Dr. Napoleon Savescu
Presedinte „Dacia Revival International Society"
21-26 Broadway, New York, 11106
www.dacia.org mail@dacia.org
Tel # 718 932 1700

Curierul National

.

17 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2030

Voteaza:

Pledoarie pentru comemorarea, in 2006, a 1900 de ani de la moartea regelui dac Decebal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact