Pomenirea psaltului Ion Popescu-Pasarea

Un sobor de preoti cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, slujitori de la Protoieria Sector 2 Capitala si de la Biserica „Sfanta Vineri“-Colentina din Bucuresti a savarsit o slujba de pomenire pentru psaltul si compozitorul Ion Popescu-Pasarea, la mormantul acestuia de la Manastirea Pasarea.

Slujba de pomenire a cunoscutului muzician bisericesc a fost oficiata dupa Sfanta Liturghie. Personalitatea protopsaltului Ion Popescu-Pasarea a fost comemorata de cei prezenti cu ocazia implinirii a 71 de ani de la mutarea sa la Domnul. La finalul parastasului, parintele prof. Victor Frangulea a prezentat cateva aspecte despre viata si activitatea compozitorului roman.„Am fost onorat ca am participat la aceasta comemorare, pentru ca sunt profesor de muzica psaltica si se cuvine sa cultivam si sa promovam muzica bisericeasca psaltica pe care ne-a lasat-o Ion Popescu-Pasarea. El a reusit sa promoveze pe toate planurile, cu timp si fara timp, muzica strabuna bisericeasca. S-a remarcat prin alcatuirea unei linii foarte clare a muzicii bisericesti, facand-o cat mai accesibila cantaretilor care foloseau partiturile scrise de el. Aceasta muzica si astazi dainuie, pentru ca a incercat sa se desprinda de structura melodica a cantarilor gandite in secolele trecute, aceasta fiind mai complexa. Ion Popescu-Pasarea s-a ingrijit si de statutul cantaretului din parohie. Imi amintesc ca la biserica din satul meu natal, comuna Hotarele, Giurgiu, in anii a70-a80, era un cantaret care a fost ucenic de-al lui Popescu-Pasarea si imi amintesc cum canta extraordinar de frumos, avand o pregatire solida muzicala, fiind pentru mine un exemplu bun de urmat“, ne-a spus parintele asist. dr. Nicolae Giolu.

Traditia savarsirii acestui parastas, de catre slujitorii Bisericii „Sfanta Vineri“-Colentina, este veche de 56 de ani, fiind initiata de cantaretul bisericesc Costache Gheorghe, protopsalt la Catedrala patriarhala din Bucuresti, apoi vreme de 5 decenii cantaret la Biserica „Sfanta Vineri“-Colentina. Ion Popescu-Pasarea s-a nascut la 6 august 1871 si a trecut la cele vesnice pe 10 aprilie 1943. A fost profesor de muzica psaltica la Seminarul Central si la Seminarul „Nifon Mitropolitul“ din Bucuresti, la Conservatorul de Muzica si la Academia de Muzica Religioasa, precum si la cateva licee particulare. De asemenea, a fost cantaret la importante biserici din Capitala. A fondat si a condus cateva societati muzicale, dintre care amintim: „Macarie“; „Cucuzel“ si „Asociatia generala a cantaretilor bisericesti din Romania“. A publicat colectii si culegeri de cantece, muzica bisericeasca psaltica, lucrari didactice, studii de muzicologie. (Diacon Catalin-Ovidiu Robu)

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2014

Vizualizari: 185

Voteaza:

Pomenirea psaltului Ion Popescu-Pasarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE