Pomenirea Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv la Iasi

În calendarul Bisericii noastre, în ziua de 26 ianuarie este pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Acest moment va fi marcat în mod deosebit la Iaşi, în Catedrala Mitropolitană, unde se află spre închinare sfintele sale moaşte.

Astfel, miercuri, 25 ianuarie, începând cu ora 16:00, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va săvârşi slujba Privegherii închinate Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

„În ziua de cinstire a sfântului, joi, 26 ianuarie, după citirea Acatistului, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de la ora 9:00, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fiind aşteptaţi şi slujitori din Basarabia, bine cunoscută fiind originea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ținutul Soroca. Răspunsurile liturgice în cadrul Sfintei Liturghii vor fi oferite de Corul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Menţionăm că în această zi credincioşii vor putea asista la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi în Paraclisul Ecclesia din Muzeul Mitropolitan, dar şi în Biserica „Sfântul Gheorghe” - vechea Catedrală Mitropolitană, dis-de-dimineaţă, începând cu ora 6:30”, ne‑a transmis Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv (1818‑1902) a fost Mitropolit al Moldovei şi Sucevei (1875‑1902), fiind cel care a încheiat zidirea Catedralei Mitropolitane, în anul 1886, începută de marele Mitropolit Veniamin Costachi; la începerea căreia, în anul 1826, prin pronie dumnezeiască, a și fost de față la Iaşi, pe când era copil.

Păstorind cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de 27 de ani, s‑a mutat la cereștile lăcașuri cu pace în ziua de 26 ianuarie a anului 1902. Poporul l‑a numit încă de atunci „Iosif cel Sfânt și Milostiv”. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 5‑6 octombrie 2017, l‑a trecut în rândul sfinților, statornicind ca zi de pomenire a sa 26 ianuarie. Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în anul 2018, la 25 martie.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

25 Ianuarie 2023

Vizualizari: 559

Voteaza:

Pomenirea Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE