Pomenirea Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou la Galati

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou a reprezentat o un moment de mare bucurie şi înălţare sufletească pentru toţi credincioşii parohiei Barboşi din judeţul Galaţi, care şi-au cinstit în această zi cel de-al doilea ocrotitor.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din parohie şi din municipiu.



La slujbă a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care, la final, a rostit o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra ctitorilor, slujitorilor, tinerilor şi tuturor credincioşilor care s-au ostenit şi au pus obolul lor la ridicarea unei cetăţi duhovniceşti la poalele castrului roman ce străjuieşte localitatea Barboşi.

Locaşul de cult se construieşte în imediata apropiere a ruinelor cetăţii romane descoperite la Barboşi, judeţul Galaţi. Piatra de temelie a fost aşezată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în contextul manifestărilor pastoral-misionare dedicate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântului Apostol Andrei din anul 2013.

„În această nouă parohie se înalţă o nouă biserică, lângă cetatea istorică Barboşi, unde au fost descoperite ruinele cetăţii şi a unei vechi basilici romane, dar şi morminte vechi creştine, între care mormântul lui Innocens din sec. al III-lea.

De aceea, am participat astăzi la prima Sfântă Liturghie în noul chivot închinat pe de o parte Sfinţilor Mucenici de la Cherson, iar pe de altă parte Sfântului Ierarh Nectarie şi Sfântului Mucenic Efrem cel Nou.

Acest nou locaş de închinare devine pentru noi toţi o clinică duhovnicească, unde putem veni pentru a ne atinge spiritual, dar şi real de marele Doctor al sufletelor şi trupurilor noastre, Hristos Domnul, Care ni-l arată pe Sfântul Efrem ca pe cel ce este atât de iubit de credincioşi pentru mulţimea darurilor de vindecare de care avem atâta trebuinţă!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a vizitat vechea bazilică şi ruinele castrului roman de la Barboşi.
***
Săpăturile efectuate în anii 1959-1962 pe înălţimea Tirighina de la Bărboşi, de lângă Galaţi, aproape de vărsarea Siretului în Dunăre, au scos la lumină un castru roman, construit, probabil, pe locul unde se găsea la început o cetăţuie dacică, întărită cu un val de pământ.

Fortificaţia de la vărsarea Siretului în Dunăre a fost abandonată la sfârşitul secolului al III-lea. În timp, elemente din zidăria ei – piatră masivă şi cărămidă – au fost folosite la înălţarea unor edificii în oraşul Galaţi, una dintre acestea fiind biserica Precista din municipiu.

În prezent, pe promontoriul de la Tirighina – Bărboşi se mai vede la suprafaţa solului doar colţul sud-estic al castrului roman precum şi resturi ale fundaţiilor pe laturile de nord şi vest.

În apropiere de castrul de la Tirighina – Bărboşi a fost descoperit un mormânt ce adăpostea rămăşiţele pământeşti ale primului creştin cunoscut pe teritoriul românesc – „Innocens“, datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate în mormânt.

Cercetările istorice şi arheologice demonstrează că Innocens a fost un ofiţer dac, în vârstă de aproximativ 30 de ani, aflat în slujba armatei romane, trecut la creştinism. În mormântul său au fost găsite mai multe obiecte: trei amfore din ceramică, o căţuie, o cruciuliţă şi o fibulă din argint pe care este scris numele său.

Prin descoperirea mormântului lui Innocens şi prin datarea morţii sale la anul 268, se înscrie în istoria creştinismului din România un moment istoric important, care întăreşte ideea că tradiţia creştină, adusă de Sfântul Apostol Andrei în Scythia Minor, era cunoscută şi la hotarul Imperiului Bizantin, la Bărboşi-Tirighina din judeţul Galaţi, precum şi faptul că Ortodoxia s-a născut odată cu plămada poporului român, pentru că „în Răsărit, Biserica a mers odată cu neamul“, după cum afirma părintele Dumitru Stăniloae.

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Mai 2015

Vizualizari: 715

Voteaza:

Pomenirea Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul efrem cel nou

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact