Pomenirea soldatilor romani, la Soultzmatt - Franta

Sambata, 7 iunie, inainte de Duminica Rusaliilor sunt "Mosii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitul Iosif, Mitropolitul ortodox roman al Europei Occidentale si Meridionale, dupa o traditie impamantenita de mai multi ani, s-a facut pomenirea soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial la cimitirul militar romanesc de la Soultzmatt, din regiunea Alsacia, Franta.

Evenimentul a fost organizat de catre Parohia Sfintii Cosma si Damian, din Pulversheim, Mulhouse, Franta, condusa de parintele paroh Emil Tanca.

Sfanta Liturghie si Slujba Parastasului au fost oficiate de catre Preasfintitul Ignatie Muresanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi din Franta si Germania.

„Dupa slujba Parastasului, Consulatul roman de la Strasbourg si primaria comunei Soultzmatt au depus coroane de flori. Domnul sergent Patrick Kautzmann de la Garnizoana din Strasbourg, a intonat la trompeta onorul militar, imnul Romaniei, al Frantei si al Europei. Credinciosi din Franta, Elvetia si Germania, din dragoste pentru jertfa soldatilor au asistat la acest eveniment deosebit”, ne-a transmis pr. Paroh Emil Tanca.

Jertfa si martiriul, modele de urmat

Preasfintitul Ignatie, in predica sa, a vorbit despre jertfa si martiriu ca model de urmat in aceasta epoca in care suntem confruntati cu confortul exagerat de unde decurge lipsa dragostei pentru aproapele si lipsa ravnei in credinta.

”Trebuie sa retinem ca eroii pe care ii praznuim astazi, au avut in primul rand un ideal sfant: sacrificiu pentru semenii lor. In al doilea rand, s-au urcat la Ceruri in stare de jertfa. In al treilea rand, ei sunt un model al dragostei de neam si al afirmarii identitatii noastre de roman.” a incheiat Preasfintia Sa.

In incheierea comemorarii, Parintele paroh Emil Tanca a subliniat „necesitatea de a ne sti istoria, de a sti cine suntem, de a ne cunoaste radacinile si de a ne afirma identitatea” avand ca pilda jertfa ostasilor romani.

Cimitirul din Soultzmatt
Aici au fost (re)inmormantati 678 soldati romani, luati prizonieri in Transilvania, care s-au stins unul dupa altul, din anul 1917 - pana in anul 1918, in urma regimului inuman (privatiuni, foame, tortura) impus de germani. Sfintirea cimitirului a avut loc la 9 Aprilie 1924, in prezenta Suveranilor Romaniei - Regele Ferdinand I si Regina Maria.

La baza crucii monumentale, la dorinta Reginei Maria, au fost fixate patru placi de marmora cu urmatoarele inscriptii in limbile romana si franceza: “Soldati Romani! Departe de patria voastra pentru care voi v-ati jertfit, odihniti-va in pace, aureolati de glorie, in acest pamant, care nu va mai este strain”. 553 de morminte sunt individuale. In alte doua morminte comune (de la unul lipseste inscriptia de la baza crucii) se afla osemintele a 125 de prizonieri („un intreg detasament roman”), care au murit de frig in noaptea de 27 spre 28 Ianuarie 1917, la Steinbrunn-le-Haut.

In data de 30 august 1919, orasul Soultzmatt a daruit Romaniei platoul de la Val du Patre (Valea Pastorului), pe care odinioara fusese amplasat lagarul prizonierilor romani, si pe care a fost amenajat ulterior actualul cimitir militar roman.

Sursa: basilica.ro

10 Iunie 2014

Vizualizari: 649

Voteaza:

Pomenirea soldatilor romani, la Soultzmatt - Franta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE