Mosii de vara, pomenirea generala a mortilor

Mosii de vara, pomenirea generala a mortilor Mareste imaginea.

Sambata, 3 iunie 2023, inainte de Duminica Rusaliilor sunt "Mosii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Biserica Ortodoxa a consacrat sambata, ca zi de pomenire a mortilor. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate in chip special pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului  sec de  carne (a  Infricosatei Judecati) si Sambata  dinaintea  Duminicii  Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor).

Ambele zile poarta in popor si denumirea de "Mosi" (cea dintai: "Mosii de iarna", cealalta "Mosii de vara"), pentru ca in ele facem pomenirea parintilor, mosilor si stramosilor nostri cei adormiti.

In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne se face pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se sarbatoreasca Infricosatoarea Judecata, la care ne vom infatisa cu totii in lumea de apoi. De aceea, intrucat multi dintre dreptii Vechiului Testament au adormit fara sa vada pe Mantuitorul fagaduit si asteptat si multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru ei.

In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor sau "Mosii de vara"), Biserica face din nou pomenirea generala a mortilor, rugandu-se pentru ei, prin rugaciunile si cantarile  inscrise in slujba zilei din Penticostar, pentru ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in duminica urmatoare.

De ce facem pomenire mortilor?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.

Parintele profesor Ene Braniste sustine ca Biserica Ortodoxa, consacrand aceasta sambata pomenirii generale a mortilor, n-a facut altceva decat sa crestineze stravechea sarbatoare pagana de vara, numita Parentalia, prin care romanii isi pomeneau si cinsteau pe mortii (parintii) lor (parentes, de unde Parentalia). 

Alte zile de pomenire a mortilor

In credinta populara s-au statornicit in timpul mai nou - indeosebi in Biserica romaneasca si in cea ruseasca - si alte zile decat sambata, din care unele cu data fixa, altele cu data variabila pentru pomeniri ale mortilor.

Astfel, in Biserica rusa se indatineaza o astfel de pomenire in ziua de 6 august, cand, fiind sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, Biserica se roaga ca si cei morti sa se impartaseasca de lumina dumnezeiasca a Taborului.

In Biserica ruseasca se practica, din timpuri mai vechi, o pomenire generala a mortilor, cunoscuta sub denumirea populara de "Pastile Blajinilor", care are loc dupa Duminica Tomii. Practica aceasta, care pare de origine foarte veche, a ajuns si in partea de rasarit a tarii noastre (Moldova), ba chiar si in unele regiuni din Ardeal si Banat, unde "Pastile Blajinilor" se mai numesc si "Mosii de Pasti", si se serbeaza fie luni dupa Duminica Tomii, fie in Duminica Tomii (in Banat) sau chiar in lunea din Saptamana Luminata.

In Biserica romaneasca se face pomenirea generala a eroilor, adica a tuturor celor morti pe campurile de lupta, in Joia Inaltarii Domnului, pentru ca si sufletele  celor care s-au jertfit sa se inalte, cu Domnul, in slava cereasca.

Mosii de vara - Datini si credinte

"Mosii de vara", tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene "Mosii de vara" incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

23 Mai 2023

Vizualizari: 139787

Voteaza:

Mosii de vara, pomenirea generala a mortilor 5.00 / 5 din 10 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Anca DavidPostat la 2015-05-29 19:41

    Dumnezeu sa-i ierte pe cei adormiti. Daruieste-le Doamne imparatia Ta si impartasirea vesnicelor Tale bunatati, indulcirea Ta cea fara de sfarsit si fericita viata. Doamne ajuta!

  • COSTICA MALAIPostat la 2014-06-06 13:52

    Hristos s-a Inaltat. Din capul locului va spun ca sunt crestin ortodox si fac pomenirea mortilor (in zona din Bucovina in care locuiesc fiind o pomenire deosebita de sarbatoarea Rusaliilor)Am o nelamurire insa:ce facem cu Parabola bogatului nemilostiv si a saracului Lazar(Luca Cap.16.19-31 )unde se spune clar ca faptele din timpul vietii determina locul fiecaruia dupa moarte. Ba mai mult arata ca ,,Si peste toate acestea, intre noi si voi prapastie mare s'a intarit, incat cei ce vor sa treaca de aici la voi sa nu poata, nici de acolo sa treaca la noi." Cunosc din literatura religioasa ca in iad sunt mai multe locuri iar slujba de pomenire a mortilor poate sa-l scoata pe cel adormit de la un loc greu ,la un loc mai putin greu si este legatura dintre cei vii si cei adormiti. Nu inteleg insa afirmatia unor preoti ca slujba de pomenire poate chiar sa scoata sufletul din iad si sa-l duca in rai

  • Vasa NastaPostat la 2014-06-04 19:11

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu odihneste in pace sufletele acelor adormiti care in Tine si-au pus nadejdea in aceasta viata vremelnica si sa-i faci Doamne cetateni ai Raiului ceresc ! Amin.

  • costel popescu Postat la 2014-06-03 14:00

    „Pe vremuri, ar fi fost 18 sarbatori de Mosi intr-un an, cele mai relevante fiind patru, fiecare corespunzand unui anotimp: Mosii de primavara sau Mosii de Paresimi, sarbatoare fixa, pe 9 martie de Macinici, apoi sunt Mosii de vara sau de Rusalii, tinuti in sambata de dinaintea Rusaliilor, Mosii de toamna care erau tinuti cel mai adesea de Sfantul Dumitru, precum si de Sfanta Maria Mica pe 8 septembrie sau de Ziua Crucii, pe 14 septembrie. Mosii de iarna sunt plasati de unii etnologi in sambata ce precede Postul Craciunului, in timp ce altii amintesc de sambata in care se lasa secul de carne, de dinaintea Postului Mare, foarte aproape de Mosii de primavara“ (Marcel Lutic).

  • Emil-Anton COMSAPostat la 2013-11-26 22:44

    Felicitări pentru articol. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti cei plecati intr-u cele vesnice!

  • Eugene TEODORESCUPostat la 2013-06-22 18:32

    Fie ca Bunul Dumnezeu sa odihneasca sufletele celor plecati din familiile si rudele noastre. Le vom pastra vesnica amintire. Dumnezeu sa-i ierte.

  • costel popescu Postat la 2012-06-01 23:44

    Dumnezeu sa odihneasca neamul omenesc trecut la cele vesnice, in imparatia Sa.

  • cristian antonPostat la 2011-06-13 19:49

    Felicitari domnului cocosila!O adevarata enciclopedie!Tineti-o tot asa!

  • Marioara MihelePostat la 2011-06-10 11:34

    Bunul Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti cei plecati intr-u cele vesnice .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE