Preoții clujeni au discutat marți, 11 noiembrie, despre importanța postului în viața credincioșilor.
Discuția a avut loc în cadrul întâlnirii lunare a preoților din Protopopiatul Cluj II, care cuprinde parohiile de pe raza orașului Cluj-Napoca.
Întâlnirea s-a desfășurat de la ora 10, în biserica parohiei închinată „Tuturor sfinților” din cartierul Mănăștur.
După slujba de Te-Deum, pr. lect.dr. Mircea Oros de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a vorbit despre post: „Cu toții știți că nu este ușor să-i vorbești omului modern, astăzi, despre foloaselor și importanța postului în viața duhovnicească a fiecăruia în parte. Pentru foarte mulți dintre creștinii noștri postul înseamnă un număr de prescripții formale, predominant negative (să nu faci.). Postul înseamnă și altceva, fără de care toate aceste prescripții își pierd valoarea lor. Părinții ne lămuresc ce înseamnă postul. Acesta poate fi descris ca o atmosferă, un climat, o stare a minții și a sufletului. Un duh care ar trebui să cuprindă întreaga noastră structură în cele cinci, șase sau șapte săptămâni din post. Postul este o școală a duhovniciei care ar trebui frecventat de fiecare dintre noi.”
După prelegerea susținută de părintele Mircea Oros, sub coordonarea părintelui protopop Gheorge Braica preotii au dezbătut diverse probleme cu care se confruntă în parohii.
Importanța catehezei în viața parohiei, dezbătută în protopopiatul Gherla
Miercuri, 12 noiembrie 2014, când Biserica face pomenirea Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, în biserica parohiei Gherla I, cu hramul „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului”, a avut loc ședința lunară a preoților din Protopopiatul Gherla. Întâlnirea a debutat cu slujba Acatistului Sfinților Martiri din Țara Năsăudului. În deschiderea ședinței, părintele protopop Paul Isip a vorbit despre rolul catehezei în viața parohiei. Apoi părintele Ioan Morar, din parohia Gherla III, a prezentat un material despre prima monografie a poetului „martir” al versului românesc, Mihai Eminescu, scrisă de Patriarhul Miron Cristea. La final au fost dezbătute mai multe probleme de ordin administrativ, după cum ne-a informat corespondentul radio Renașterea în protopopiat, părintele Marcel Gheberta.
Autor: Grigore Sâmboan
Sursa: radiorenasterea.ro.
-
Cateheza in primele secole crestine
Publicat in : Viata liturgica -
Cateheza in Biserica Ortodoxa
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.