Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a resfintit biserica filiala din Parohia Brosteni I

In Duminica a XXXIV-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului a poposit in mijlocul credinciosilor comunei Copaceni, din judetul Valcea, oferindu-le o indoita sarbatoare duhovniceasca. Parintele Episcop Vicar a oficiat Sfanta Liturghie la Parohia Brosteni I, Protoieria Horezu. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a tarnosit si biserica filiala din localitate, dupa ce lucrarile de consolidare si restaurare a picturii au fost finalizate.Sute de credinciosi au venit astazi, 3 martie 2013, in comuna Copaceni, pentru a participa la slujba de resfintire a bisericii filiale cu hramul „Sfantul Nicolae” din satul Gatejei. Evenimentul a inceput de sambata seara cu slujba Vecerniei si au continuat astazi cu slujba de resfintire si Sfanta Liturghie oficiate de catre Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Dupa slujba de sfintire a bisericii, Parintele Ierarh a rostit un cuvant de invatatura in care a aratat importanta ctitoriei de locasuri sfinte ca necesitate pastoral-misionara.

In cadrul Sfintei Liturghii, dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintia Sa a evidențiat importanta intoarcerii spre Dumnezeu, prin caința, despre bucuria divina si a comunitatii creștinilor cand omul pacatos se intoarce la Dumnezeu. „Pilda Fiului Risipitor este plina de invataturi duhovnicesti pentru noi, si anume faptul ca tatal celor doi fii este Dumnezeu Tatal, Izvoratorul vietii noastre, iar fii suntem si noi cei care avem atitudini diferite fata de El. Sa cautam sa fim ascultatori ca fiul cel mare si implinitori ai Cuvantului lui Dumnezeu, si sa nu fim ca si fiul cel mic, risipitori, si sa ne instrainam de Dumnezeu, ci sa cautam permanent sa traim impreuna cu Domnul si cu semenii nostri. Avem in Biserica Taina Pocaintei sau Taina Spovedaniei prin care primim de la Dumnezeu iertarea, haina cea buna, haina luminoasa asa cum am primit-o la Botez. Iar ca rasplata a acestei intoarceri de la pacatele noastre la Hristos, vom primi inelul, adica harul reinfierii pentru a ne socotii fii ai Lui. Incaltamintea de care se pomeneste in Sfanta Evanghelie de astazi sa ne aduca aminte si noua ca trebuie sa urmam pe caile Domnului, pe drumul care duce in Imparatia Sa.”, a spus Preasfintia Sa.

La final, Preasfintitul Emilian Lovisteanul l-a felicitat pe parintele paroh Marcel Gheorghe Draghici, pentru activitatea pastorala, misionara si administrativa din parohie, conferindu-i titlul onorific de iconom. De asemenea, Preasfintitul Parinte a felicitat intreaga comunitate in frunte cu primarul Comunei Copaceni pentru contributia substantiala la lucrarile de restaurare si infrumusetare a bisericii din localitate.

La acest important eveniment din viata parohiei Brosteni I au mai luat parte Parintele Mihai Cartan, Protoiereu de Horezu, Primarul localitatii Copaceni, Ec. Tironel Gheorghe Tamplarescu, oficialitati locale, preoti si numerosi credinciosi din parohie si din imprejurimi.

Biserica filiala cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae” din parohia Brosteni I, comuna Copaceni, judetul Valcea, a fost construita din lemn in anul 1719 de catre Patru Haiducu. In anul 1980, s-a restaurat din temelie la initiativa si sub indrumarea Pr. Aurel Bulacu, de catre Rizea Ionel, Mistoc Virgil, Maria Maximilian si Drugan Ilie.

Intre anii 2009 si 2012, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului si la initiativa Pr. Paroh Draghici Gheorghe Marcel, s-au efectuat lucrari de restaurare a picturii bisericii, construindu-se din nou un sopron praznicar si o clopotnita, cu contributia substantiala a enoriasilor Bisericaru Aurel, Coverca Nicolae, Brabete Petre, Bisericaru Ionel, Busoi Ionel, precum si a primariei comunei Copaceni si a altor binecredinciosi.

Sursa: arhiram.ro

.

04 Martie 2013

Vizualizari: 319

Voteaza:

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a resfintit biserica filiala din Parohia Brosteni I 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE