Pregatirea pentru Sfanta Liturghie


Mai intai, trebuie sa ne amintim ca biserica este "casa lui Dumnezeu", de care se cuvine "sa ne apropiem cu inima curata, in deplinatatea credintei, curatindu-ne prin stropire inimile de orice cuget rau si spalandu-ne trupul cu apa curata . " (Evr. 10, 22).

Deci, incepand din ajun lucrul si obisnuitele indeletniciri zilnice, spala-ti trupul si curateste-ti sufletul cu rugaciune, cu infranare de la pacate si cu impacarea inimii, alungand din ea orice ura si vrajmasie (Mt. 5, 23-24), mai ales atunci cand dorim sa ne si impartasim cu Trupul si Sangele Domnului. Daca poti, pregateste din vreme darul tau pentru Sfantul Altar: lumanari, tamaie, prinoase din roadele pamantului, dar mai ales prescura, vinul si pomelnicul cu numele viilor si celor adormiti ai casei si neamului tau.


Bun si folositor lucru este sa fii de fata la intreaga Sfanta Liturghie, in toate Duminicile si sarbatorile (porunca I-a a Bisericii). Iar odata ce ai ajuns la biserica, ramai pana la sfarsit caci numai asa te vei bucura pe deplin de toate roadele spirituale ale slujbei. Pasind pragul bisericii, lasa afara toate gandurile, toate grijile lumesti caci in casa Domnului se intra "cu credinta si cu frica de Dumnezeu". Inchinandu-te la icoana de pe tetrapod, aprinde lumanarile in sfesnice, ingenuncheaza in fata icoanelor imparatesti, apoi mergi si te aseaza linistit la locul cuvenit, barbatii in dreapta, iar femeile in stanga. Asculta cu luare aminte cele ce se citesc si se canta, ca si cum ai asculta pe Domnul insusi. Fa-ti semnul crucii si pleaca-ti genunchii in timpul citirii Evangheliei, al cantarii "Pe Tine Te laudam", cand se sfintesc darurile, la Axion, la "Tatal nostru". Straduieste-te a invata cantarile de slujba, laudand apoi - cu cantaretii din cor - pe Domnul. Iar la sfarsit inchina-te si multumeste lui Dumnezeu si tot restul zilei petrece-l cuviincios. Astfel, ai luat parte, crestine, cu adevarat la Sfanta Liturghie, iesind din biserica mai luminat, mai bun, mai aproape de Dumnezeu.

 
Monitorul de Suceava

.

19 Martie 2006

Vizualizari: 3125

Voteaza:

Pregatirea pentru Sfanta Liturghie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE