Preotii din Bucovina vor protesta azi pe strazile Sucevei


La marsul de protest organizat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor vor participa reprezentanti ai proprietarilor de terenuri din intreaga tara

 

Cteva mii de clerici, credinciosi si reprezentanti ai proprietarilor de terenuri din intreaga tara vor participa astazi la cel de-al doilea mars de protest organizat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, ca mijloc de protest fata de „nepasarea” autoritatilor vizavi de solicitarea Bisericii din Bucovina de retrocedare a 192.000 hectare de padure, dar si pentru a atrage atentia asupra „taierilor masive de copaci din padurile retrocedabile”. Asa cum a anuntat arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, ÎPS Pimen, marsul va incepe in jurul orei 11:00 din fata Arhiepiscopiei, de unde protestatarii se vor indrepta spre Prefectura Suceava. Trebuie spus ca unul dintre motivele pentru care s-a decis reluarea protestelor stradale de catre preoti a fost, asa cum a anuntat conducerea Arhiepiscopiei, tergiversarea solutionarii cererii de retrocedare a celor 192.000 hectare de padure depuse de Fundatia Fondul Bisericesc Ortodox Romn din Bucovina.

Pe de alta parte, unul dintre avocatii acestei fundatii, Vasile Lupu, a declarat ieri ca unul dintre principalele scopuri urmarite prin acest mars este constientizarea populatiei din Romnia asupra „raspunderii administratiei Regiei Nationale a Padurilor fata de dezastrul forestier din tara noastra si de a atrage raspunderea Guvernului pentru blocarea restituirilor proprietatilor imobiliare confiscate de regimul comunist”. Lupu a precizat ca marsul este organizat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, impreuna cu Asociatia Proprietarilor de Paduri, astfel inct la protestul de mine vor participa reprezentati ai proprietarilor din intreaga tara. Astfel, Vasile Lupu a spus ca la mars vor fi prezente si persoane din judete precum Caras Severin, Vlcea, Bistrita Nasaud, Maramures, Botosani, Neamt. „Toti acesti oameni vin la Suceava pentru a protesta fata de situatia generala existenta in tara referitoare la retrocedari”, a spus Lupu. Reamintim ca in cursul saptamnii trecute, prefectul judetului, Orest Onofrei, a declarat ca marsul de protest organizat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu reprezinta altceva dect „o presiune suplimentara” asupra autoritatilor judetene. Prefectul a declarat ca din puntul de vedere al autoritatilor judetene, situatia cererii de retrocedare formulata de fondul Bisericesc Ortodox Romn din Bucovina „este extrem de clara”, in conditiile in care aceasta problema se afla in curs de solutionare la Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Retrocedarea Proprietatilor. Onofrei a mai adaugat ca problema retrocedarii padurii catre Biserica din Bucovina nu se mai afla la Comisia Judeteana de Fond Funciar, care si-a declinat competenta in acest caz.

 

Dan COMAN

 

Monitorul de Suceava

.

12 Iunie 2006

Vizualizari: 1740

Voteaza:

Preotii din Bucovina vor protesta azi pe strazile Sucevei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE