Prezenta arhiereasca in Parohia Sita, in Duminica a 5-a dupa Rusalii

In duminca a 5-a dupa Rusalii, a Sfintilor Parinti de la Sinodul IV Ecumenic, in Biserica Ortodoxa s-a dat citire Evangheliei Vindecarii celor doi demonizati din tinutul Gadarei. In aceasta zi, credinciosii Parohiei Sita din protopopiatul Beclean s-au bucurat de prezenta in mijlocul lor a IPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului.

Ierarhul a binecuvantat noul Altar de vara construit in vecinatatea bisericii si a savarsit apoi Sf. Liturghie, alaturi de un sobor de 15 preoti. Raspunsurile au fost date de corul parohiei, format din tineri, frumos imbracati in straie populare. La slujba au luat parte numerosi credinciosi, intre care s-au numarat si oficialitati locale si judetene.

O mare ispita a zilelor noastre: multi oameni nu cred in diavol

Cei prezenti au putut afla mai multe despre lupta omului cu duhurile necurate, din cuvantul de invatatura rostit de IPS Parinte Andrei: "Raul este prezent peste tot. Diavolul isi face lucrarea lui, insa, sunt destul de multi oameni care nu cred in existenta diavolului. Iar un scriitor spunea ca cea mai mare smecherie pe care o face diavolul, nu este sa ne convinga ca nu exista Dumnezeu, ci sa ne convinga ca nu exista diavol. Si in acest caz, diavolul lucreaza clandestin si isi face cu varf si indesat lucrarea lui. Nu e o noutate faptul ca exista oameni ce nu cred in diavol, existau si pe vremea Domnului Iisus Hristos. Saducheii nu credeau nici in inger, nici in invierea mortilor. Credeau in Dumnezeu, dar toate celelalte le negau. Si iata ca, Domnul Iisus Hristos le-a demonstrat ca exista diavol, ca exista pacat si impotriva acestuia trebuie luptat”.

Distinctii si sfintirea unui monument inchinat eroilor

La final, Mitropolitul Clujului i-a acordat Pr. paroh Doru Plaian, dissc de iconom. De asemenea, primarului comunei Spermezeu, Sorin Hognogi si altor ctitori, Inaltpreasfintia Sa le-a oferit diplome de aleasa cinstire, iar copiilor prezenti, le-a daruit carti de rugaciune.

In sirul evenimentelor de la Sita, a avut loc si sfintirea monumentului ridicat in fata bisericii, in cinstea eroilor din sat, cazuti in cele doua Razboaie Mondiale.

Primele atestari documentare cu privire la existenta parohiei Sita dateaza inca din secolul al-XVII-lea. Parohia, ocrotita de „Sf. Arh. Mihail si Gavriil”, a fost la inceput filie a parohiei Spermezeu si a devenit parohie de sine statatoare, in anul 1996. Biserica de zid din Sita a fost ridicata intre anii 1982-1990.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

.

15 Iulie 2014

Vizualizari: 441

Voteaza:

Prezenta arhiereasca in Parohia Sita, in Duminica a 5-a dupa Rusalii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE