Priveghere arhiereasca la hramul Manastirii Vladiceni

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, ieri a fost pomenit Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan. Acest sfant este ocrotitorul Manastirii Vladiceni din judetul Iasi, care si-a sarbatorit cu acest prilej hramul. Sarbatoarea a debutat miercuri seara cu slujba Privegherii, ce a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

La slujba de seara oficiata de IPS Mitropolit Teofan au participat stareti si preoti din zona Iasului, precum si numerosi credinciosi, care au umplut biserica asezarii monahale.
La final, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a rostit un scurt cuvant despre teologia Sfantului Ioan Evanghelistul, facand referire si la celalalt sfant praznuit ieri, Sfantul Cuvios Arsenie cel Mare: „Dumnezeu sa ne daruiasca putere sa intelegem cel putin o farama din teologia Sfantului Ioan Evanghelistul, teologie invatata prin plecarea capului pe umarul Domnului Iisus Hristos. Nu putem avea adevarata teologie, cunoasterea cuvantului lui Dumnezeu si cunoasterea lui Dumnezeu, decat daca intelegem taina Intruparii Sale, taina rastignirii Sale si taina Invierii Sale din morti. Sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa ne lasam patrunsi de marturisirea Sfantului Ioan Evanghelistul din cea de-a patra Evanghelie si din epistolele sale, din care razbate duhul legaturii omului cu Dumnezeu, duhul luminii, al iubirii si al adevarului. Sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa ne lasam patrunsi si de viata cea de taina a Sfantului Arsenie cel Mare, cel care a parasit inaltimile si slava acestei lumi intelegand ca nimic nu este mai presus decat legatura cu Hristos Domnul. Dumnezeu sa ne ajute sa ne indeplinim fiecare sarcinile si slujirile noastre, dar sa avem si puterea sa ne detasam de la pamant cum a facut-o Sfantul Arsenie, fiind in legatura cu Cerul, binestiind ca doar in Dumnezeu gasim bucuria noastra pe acest pamant. Sa binecuvanteze Dumnezeu obstea acestei manastiri si pe toti cei care gasesc in acest loc odihna sufleteasca spre slava lui Dumnezeu si spre binele lor si al celor din jur“.

Sarbatoarea hramului a continuat joi cu slujba Sfintei Liturghii si pomenirea ctitorilor.

● Vladiceni - o manastire greu incercata de vremuri

Atestarea documentara a Manastirii Vladiceni dateaza din secolul al XV-lea, insa o prima biserica a fost construita intre anii 1908-1910, care dupa numai 8 ani a fost distrusa. Mai multe detalii ne-a oferit parintele staret Arsenie Butnaru: „Biserica ridicata de catre arhimandritul Teodosie Soroceanu nu a durat mult, din cauza ca in anul 1918 a avut loc o groaznica explozie la un depozit din apropierea manastirii si traditia spune ca manastirea a fost efectiv stearsa de pe fata pamantului, iar staretul Teodosie impreuna cu monahii de aici au murit. La 10 ani dupa Primul Razboi Mondial, in timpul arhipastoririi mitropolitului Pimen Georgescu, un alt arhimandrit, Epifanie Demetrescu, alaturi de un grup de monahi veniti de la Muntele Athos, a recladit intreaga manastire distrusa. Arhimandritul Epifanie a dotat manastirea cu case pentru monahi si pelerini si a infiripat din nou viata monahala in aceasta binecuvantata zona a Iasului. Urmatoarea biserica a fost ridicata intre anii 1924-1925; nici aceasta nu a dainuit mult, fiindca a fost grav avariata la cutremurul din 1940 si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost restaurata, insa in anul 1959, ca urmare a adoptarii Decretului 410, Manastirea Vladiceni a fost desfiintata, devenind filie a parohiei Tomesti“.

In anul 1992, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a initiat refacerea Manastirii Vladiceni, iar in 1995 a fost sfintit locul unde s-a ridicat actuala biserica. In apropierea manastirii se afla atelierul de pictura „Sf. Ioan Evanghelistul“. Acesta a fost ridicat in anul 2012, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Pe langa icoanele care se realizeaza la comanda, tot aici se organizeaza si cursuri de pictura pentru iubitorii de arta sacra.

.

09 Mai 2014

Vizualizari: 528

Voteaza:

Priveghere arhiereasca la hramul Manastirii Vladiceni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE