Procesiune religioasa de Sfantul Pantelimon in Constanta

Pe data de 27 iulie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, ale carui moaste se afla la Catedrala arhiepiscopala din Constanta. Programul praznuirii sale este urmatorul:

Vineri, 26 iulie, incepand cu ora 17.00, Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia Vecernia in Catedrala Arhiepiscopala.

La sfarsitul slujbei cei prezenti vor pleca in procesiune cu moastele Sfantului Pantelimon si ale Sfintilor Epictet si Astion, pe urmatorul traseu: Catedrala Arhiepiscopala - Valea Portului - str. Traian - bdul. Tomis - bdul. Ferdinand - str. Mircea cel Batran, bdl. Mamaia - Spitalul Militar (popas de rugaciune), str. Nicolae Iorga, bdl. Tomis - Capela Militara - Spitalul Judetean - Bdul. Tomis - str. Traian - Valea Portului - Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.

Sambata, 27 iulie, incepand cu ora 8.30, IPS Teodosie va savarsi Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.

Sfantul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor si tamaduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a nascut dintr-un tata pagan si o mama crestina, primind numele de Pantoleon, adica "cel intru toate puternic, ca un leu”. Dupa moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit invatatura de credinta, apoi l-a botezat, punandu-i numele Pantelimon, adica "cel cu totul milostiv”. Prin puterea credintei Sfantul Pantelimon a tamaduit trupurile si sufletele multor bolnavi. Dupa chinuri grele a fost decapitat in jurul anului 305, in vremea persecutiilor declansate de imparatul Diocletian. Moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanta de catre preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, in ziua de Florii.

Duminica, 28 iulie, de la ora 8.15, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie la manastirea "Sfanta Elena de la Mare”, din localitatea Costinesti.

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.
Pe aceeaşi temă

24 Iulie 2013

Vizualizari: 463

Voteaza:

Procesiune religioasa de Sfantul Pantelimon in Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE