Program IPS Teodosie la sfarsit de saptamana

Sambata, 5 mai
Incepand cu ora 8.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la biserica „Sfanta Mare Mucenita Irina” din Harsova, cu prilejul praznuirii hramului.

Irina, numita initial Penelopia, era fiica lui Liciniu, un inalt functionar din administratia romana. In incercarea de a o feri de influentele daunatoare asupra educatiei sale, tatal a obligat-o sa traiasca inchisa intr-un turn inalt. La un moment dat, prin cetate a trecut Sfantul Timotei, iar Penelopia a reusit sa mearga si sa fie botezata de Sfantul Timotei, primind numele de Irina. La varsta cuvenita, Liciniu a vrut sa-si casatoreasca fiica, insa aceasta a refuzat, spunand ca vrea sa-i slujeasca doar lui Dumnezeu. Dupa ce a rabdat chinuri, Irina a reusit sa-si converteasca la crestinism intreaga familie. Ulterior a mai fost torturata de autoritati, dar aceasta nu a impiedicat-o sa propovaduiasca cuvantul lui Dumnezeu. A murit la Efes.

De la ora 11.30, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te Deum in localitatea Lumina, in locul in care are loc targul saptamanal al satului.

La ora 18.00, Intaistatatorul eparhiei va sfinti locul pe care se va construi noua biserica a parohiei „Sfanta Mucenita Filofteia” din Constanta (zona Billa, Soseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4) si va oficia slujba Vecerniei. Raspunsurile la strana vor fi date de Grupul coral Tronos al Catedralei patriarhale din Bucuresti, condus de diacon protopsalt Mihail Buca.


 

Credinciosii prezenti se vor putea inchina moastelor Sfantului Haralambie (de la biserica „Sf. Haralambie” din Constanta) si vesmantului Sfintei Mucenite Filofteia.

In calendarul Bisericii Ortodoxe, la data de 7 decembrie este pomenita Sfanta Mucenita Filofteia, ale carei moaste se gasesc la Curtea de Arges. Sfanta Mucenita Filofteia este una din mucenitele cele mai cinstite de pe teritoriul Romaniei.

Sfanta a trait in secolul XIII, la sud de Dunare, in cetatea Tarnovo. Inca din copilarie i-a iubit pe Dumnezeu si pe saraci. Si-a gasit sfarsitul cand inca era o copila si mergea sa-i duca mancare la camp tatalui sau. La un moment dat, suparat ca-i imparte mancarea saracilor, tatal a aruncat asupra copilei toporul, lovitura ce i-a cauzat moartea.

Duminica, 6 mai
De la ora 8.30, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va resfinti biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Harsova si va savarsi Sfanta Liturghie.

Lacasul de cult a fost construit in perioada 1904-1908 si sfintit de paznicul Nasterii Maicii Domnului, 8 septembrie 1909.


Pr. Ionita George a coordonat lucrarile de restaurare a picturii, de renovare a exteriorului si acoperirea celor sapte turle cu tabla, lucrari care au inceput inca din anul 1998.

Biroul de Comunicare
 

Pe aceeaşi temă

03 Mai 2012

Vizualizari: 657

Voteaza:

Program IPS Teodosie la sfarsit de saptamana 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

ips teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE