Programul IPS Teodosie in perioada 27 - 29 martie

Vineri, 27 martie, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de minunea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor (7 august 626). În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului.

Duminică, 29 martie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Buna Vestire” Strunga din judeţul Constanţa.

Istoricul manastirii Manastirii Strunga

Inca din anul 2004, cu binecuvântarea IPS Teodosie, s-a hotărât împreună cu părintele Andrei, stareţ la mănăstirea Dervent, ca în satul Strunga (Câşla) să se înfiinţeze un schit de maici, slujbele săvârşindu-se în bisericuţa veche cu Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Biserica mare, a carei pictura s-a sfintit in toamna anului trecut poarta hramul "Buneivestiri", sarbatoare ceva fi praznuita miercuri pe 25 Martie. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va vizita sfantul asezamant duminica, 29 Martie, cand va oficia si o Liturghie Arhiereasca. Numele de „Strunga” vine de la numele satului care era aşezat într-o vale înconjurată de dealuri cu ieşire la balta Oltinei, la numai noua km de localitatea Baneasa (Constanta). De aproape 40 de ani satul este părasit, localnicii plecând spre oraş, iar batrânii trecând la cele veşnice.

In anul 2004, cu binecuvântarea IPS Teodosie, s-a hotărât împreună cu părintele Andrei, stareţ la mănăstirea Dervent şi cu părintele protoiereu Cloşcă Marin, ca în satul Strunga (Câşla) să se înfiinţeze un schit de maici, slujbele săvârşindu-se în bisericuţa veche cu Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Bisericuţa datează de la inceputul secolului XIX, fiind construită din chirpici şi acoperită cu stuf. În anul 1926 sătenii au reconstruit această bisericuţă din cărămidă pe piatra din temelie a vechii biserici. La piciorul Sfintei Mese s-au gasit pomelnice cu numele ctitorilor, aceştia fiind de origine bulgară.Vechimea acestei biserici se poate observa şi din găsirea a celor patru icoane vechi pictate pe lemn şi a unui veşmânt preoţesc de aproximativ 100 de ani.

Între anii 2004-2005 au încercat câteva măicuţe să rămână pe aceste meleaguri, dar condiţiile fiind foarte vitrege în această pustietate a Dobrogei, au plecat spre alte mănăstiri.

Maica Domnului prin a Sa lucrare a rânduit să aducă o maică retrasă la mănăstire „nu la răsăritul vieţii, ci la apus” de pe meleagurile Muscelului şi să rămână aici de la 1 octombrie 2005 până în prezent - Maica Filareta.

În decursul a noua ani s-a format o obşte de măicuţe retrase la mănăstire tot la apusul vieţii, “dar tinere sufleteşte”, ce se ostenesc alături de părintele duhovnic, ieromonahul Ghelasie Vizireanu şi de Maica Filareta să finalizeze noul locaş de rugăciune cu hramul Buna Vestire, alături de corpul de chilii şi o Trapeză, ce are la etaj si la mansardă camere pentru găzduirea pelerinilor.

În seara zilei de duminică, IPS Teodosie va participa la Concertul În Vremea aceea… sustinut de membri Coralei Armonia pe scena Casei de Cultura de la ora 18.00

Biroul de Comunicare

27 Martie 2015

Vizualizari: 237

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 27 - 29 martie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE