Proiectul 'Fii apicultor, fii darnic!'

Proiectul „Fii apicultor, fii darnic!”, desfășurat în Arhiepiscopia Râmnicului prin Asociația „Codrii Mamului - Fumureni”, în perioada ianuarie 2014 - iunie 2015, s-a încheiat astăzi, 10 iunie 2015, la Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea, printr-o colectă de miere ce va fi donată unor Centre sociale pentru bătrâni și persoane cu dizabilități din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Concluziile proiectului „Fii apicultor, fii darnic!” și o serie de noi perspective privind apicultura în Arhiepiscopia Râmnicului au fost prezentate în Sala „Emaus” a Aşezământului Pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. La sesiunea finală au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în calitate de președinte de onoare al Asociației „Codrii Mamului - Fumureni”, doamna avocat Elena Ramona Băcăran, în calitate de preşedinte al asociaţiei, și cei zece preoți coordonatori din Arhiepiscopia Râmnicului, care s-au implicat constant în buna desfășurare a proiectului.

Doamna președinte Elena Ramona Băcăran a făcut o prezentare generală a Asociaţiei „Codrii Mamului - Fumureni” și a proiectului „Fii apicultor, fii darnic!”, iar cei zece preoți coordonatori au prezentat rezultatele concrete ale proiectului, la nivel de parohie. Mulți dintre beneficiarii proiectului vor continua meseria de apicultor, rezultatele obținute în acest prim an de apicultură fiind deosebite.

Cei 30 de beneficiari ai proiectului au pornit la drum cu 30 de stupi (trei stupi/persoană) și au ajuns să posede un total de 90 zeci de stupi.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie le-a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit în desfășurarea acestui proiect social-filantropic și i-a îndemnat pe preoți să continue și să-i învețe pe cât mai mulți meseria de apicultor, care este o muncă binecuvântată de Dumnezeu.

Mierea colectată în cadrul proiectului „Fii apicultor, fii darnic!”, aproximativ 45 de kilograme, va fi donată unor Centre sociale pentru bătrâni și persoane cu dizabilități din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Proiectul „Fii apicultor, fii darnic!”

Proiectul „Fii apicultor, fii darnic!” a fost câștigat de Asociaţia „Codrii Mamului - Fumureni”, membră a Federaţiei „Filantropia” a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului, în cadrul concursului „Proiecte - BCR”, organizat și finanțat de Federația „Filantropia” și de Banca Comercială Română - Fundația ERSTE, la sfârșitul anului 2013.

Proiectul „Fii apicultor, fii darnic!” a fost lansat la data de 31 ianuarie 2014, printr-o conferință motivațională. În luna februarie 2014 a avut loc selecţia beneficiarilor proiectului. În continuare, până în iunie 2014, s-au desfăşurat cursurilor de formare teoretică şi practică pentru dobândirea principalelor cunoştinţe de apicultură. În luna mai a avut loc o sesiune finală de consiliere pentru beneficiarii proiectului. Colecta de miere a fost organizată în perioada aprilie-iunie 2015.

Scopul proiectului „Fii apicultor, fii darnic!” a fost acela de a consolida capacitatea organizațiilor din Federația „Filantropia” a Patriarhiei Române de a fi parteneri mai eficienți în domeniul incluziunii sociale a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile și a avut drept obiectiv principal creşterea şanselor de integrare socială a unor persoane provenind din categorii sociale defavorizate, precum şi dezvoltarea capacității acestora de autoajutorare.

Beneficiarii direcți ai proiectului au fost 30 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, din judeţul Vâlcea. Tinerii, proveniți din familii cu situaţii sociale modeste, au manifestat dorința și capacitatea de a învăţa şi practica o meserie nouă (apicultura), cu ajutorul a zece preoţi apicultori din Arhiepiscopia Râmnicului.

În luna iunie 2014 beneficiarii proiectului au primit toate materialele necesare pentru apicultură. Fiecare beneficiar a primit trei stupid verticali cu cat, trei roiuri de albine (două achiziționate din bugetul proiectului și unul donat de preotul apicultor), trei albine (matcă) selecţionate şi marcate 2014, o mască apicolă, o daltă apicolă, un cleşte apicol, un afumător, șase rame mari şi nouă rame mici.

Cei zece preoţi apicultori din Arhiepiscopia Râmnicului sunt următorii: pr. Mihai Sorin, Parohia Blejani; pr. Lică Constantin, Parohia Cheia; pr. Găman Vasile Emanoil, Parohia Foleştii de Sus; pr. Bădulescu Marian, Parohia Goruneşti; pr. Cornăcel Marius, Parohia Ioneşti I; pr. Sichigea Ionuţ Daniel, Parohia Mădulari; pr. Ionescu Mihail, Parohia Modoia; pr. Stan Bogdan, Parohia Oteşani; pr. Tomescu Vasile Marius, Parohia Văleni Zătreni; pr. Petcu Augustin, Parohia Zlătărei.

Sursa: arhiram.ro
Pr. Iancu Dorin Nifon

.

12 Iunie 2015

Vizualizari: 174

Voteaza:

Proiectul 'Fii apicultor, fii darnic!' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE