PS Ioachim Bacauanul a participat la hramul catedralei "Sf. Nicolae" din centrul Bacaului

Sute de bacauani au participat luni, 6 decembrie, la slujba oficiata de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, la biserica “Sf. Nicolae” din municipiul Bacaul, cu ocazia hramului acestui lacas de cult. Facator de minuni si ocrotitor al celor saraci, Sfantul Nicolae al carui nume il poarta mii de bacauani, unul din cei mai apreciati si cinstiti sfinti in zona Bacaului. Dovada este nu doar numarul mare al celor care il au ca patron al casei, ci si faptul ca aproape un sfert din bisericile monumente de arhitectura poarta hramul "Sfantul Nicole". Beresti Tazlau, Bogdana - Ștefan cel Mare, Boistea - Darmanesti, Ciolpani - Buhusi, Colonesti, Damienesti, Gura Vaii (Rapile de Sus), Gura Vaii (Rapile de Jos), Orbeni, Pralea - Caiuti, Zlatari - Ungureni, sunt cateva din localitatile in care ziua Sfantului Nicolae va fi un moment de praznuire.

In municipiul Bacau exista o singura biserica ce poarta hramul celui care a capatat apelativul de "mare facator de minuni". De la personalitati politice si culturale, si pana la muritorul de rand, biserica "Sfantul Nicolae" din Bacau a dovedit ca-si merita pe deplin hramul cel poarta inca din anii 1848-1850, cand prin subscriptie publica si prin staruintele caminarului Cristea si a protopopului Ioan Enache Petrovici, in centrul orasului, a fost ridicat un locas de cult al carui nume a ramas pana astazi "Catedrala Sfantul Nicolae".

Biserica a fost sfintita la mijlocul veacului al XIX-lea, de catre episcopul Veniamin Roset. Istoria mai consemneaza faptul ca, in anul 1871, a fost ridicat si paraclisul aflat in dreapta bisericii, ctitorie a credinciosului grec Panait Ianoli, avand hramul Sfintii Mina, Pantelimon si Haralambie. Denumirea de catedrala este veche de cand biserica, deoarece a fost biserica principala a orasului. Avea legaturi directe cu biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului, datorita ctitorului sau. Cand veneau negustorii ardeleni la targul de la Bacau, poposeau cu totii la biserica Sfantul Nicolae. De altfel, acolo au fost numiti multa vreme protopopii de Bacau. Se spune ca din fata acestei biserici Vasile Alecsandri a citit in fata multimilor proclamatia Unirii de la 1859. Biserica are o arhitectura bizantina, cu elemente moldovenesti si a fost zugravita de mai multe ori de-a lungul anilor. Ultima oara a fost repictata de Aurelian Bucataru si Ecaterina Andronescu, in anul 1976. Bacauanii au fost atrasi nu doar de farmecul lacasului de cult, ci si de cei care au pastorit-o cu cinste de-a lungul vremii. Cea mai indelungata activitatea avut-o preotul Theodor Zota, care a slujit in aceasta biserica timp de 47 de ani, intre 1900-1947. De la amvonul catedralei “Sfantul Nicolae” au mai predicat protopopul Crivat Gheorghe, preotul doctor Dumitru Iordache, preotul Nicolae Murarasu, preotul Constantin Ionescu, preotul Ioan Pricop si multi altii. Totodata, de aceasta biserica mai este legata o buna parte a activitatii pastorale a vrednicului de pomenire episcop al Husilor, Ioachim Mares, cel care a restaurat-o in anul 1976, cand o mare parte a ei a fost arsa ca urmare a unui incendiu. De asemenea, pentru iubitorii de cultura biserica "Sfantul Nicolae" ramane singura in care a slujit si cantat ca diacon dramaturgul Ion Luca.

Sursa: epr.ro

 

.

07 Decembrie 2010

Vizualizari: 502

Voteaza:

PS Ioachim Bacauanul a participat la hramul catedralei "Sf. Nicolae" din centrul Bacaului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE