Putina este osteneala, vesnica odihna (Cuviosul Moise)


Mai ieri ne ingrijoram la vestea sosirii luptelor celor duhovnicesti, de la inceputul Postului. Cateva saptamani ne despart de cutremurul si tanguirea Golgotei. Bucuria pascala si lumina invierii se vor revarsa peste noi cu imbelsugare. Mirele Hristos ne-a poftit pe toti la ospatul Sau de nunta.

Dar, pana sa ajungem aici, a trebuit sa calatorim pe o cale stramta, insa foarte sigura, bine batatorita, pentru ca pe ea au calatorit multi inaintea noastra; aceea pe care ne-a aratat-o pas cu pas Sfantul si marele Post. Mai intai ne-am pregatit cu grija, ca pentru orice lucru mare din viata si pentru ca sa fim siguri ca vom ajunge fara gres la tinta dorita. Apoi am declarat fatis, cu indrazneala, razboi diavolului, cu rugaciune si cu post; cu rugaciune staruitoare si aspre nevointe, cu curatire de pacate si cu lucrarea virtutii, calauziti necontenit de invataturile Sfintilor Parinti si de pilda vietii lor desavarsite si intariti de harul Sfantului Duh.


Sfintele Patimi ale Domnului ne-au aratat mai deplin rostul pregatirii noastre: de a ne impotrivi din rasputeri raului si a ne lasa scrisi cu Degetul Tatalui Ceresc. Caci mantuirea este marele dar pe care ni-l face Mantuitorul Hristos, prin Sfintele Sale Patimi, si nu rod al ostenelilor noastre. Nu exista alta cale pentru a ajunge la marea bucurie a invierii. Pe ea trebuie sa calatorim toata viata, caci Pastele din acest an si din fiecare an este numai o arvuna, o repetitie pentru Pastele cel vesnic. De aceea, Sfantul Ioan Gura de Aur zice la Pasti:


"A trecut vremea Postului, dar n-a trecut si rostul postului". Va veni insa vremea cand calatoria pe calea cea stramta se va fi sfarsit pentru totdeauna. Cand va fi trecut putina osteneala si vom fi ancorat in limanul odihnei celei vesnice. Cu ochii mintii atintiti necontenit spre acest tarm, sa ne ducem mai departe calatoria. Putina este osteneala. Gandurile de fata, un tovaras smerit pe aceasta cale. (de Protosinghel Petroniu Tanase)

 
Monitorul de Suceava

.

22 Martie 2006

Vizualizari: 1798

Voteaza:

Putina este osteneala, vesnica odihna (Cuviosul Moise) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE