Randuiala liturgica unitara pentru slujba de la trecerea dintre ani

In noaptea trecerii dintre ani, in toate catedralele si bisericile parohiale din Biserica Ortodoxa Romana, slujba se va savarsi dupa o randuiala liturgica unitara, care va fi tiparita sub forma unei brosuri de catre Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa. Hotararea a fost luata in cadrul sedintei Sfantului Sinod, in sedinta de lucru din 17 februarie, la propunerea Preasfintitului Corneliu, Episcopul Husilor, dupa cum informeaza „Ziarul Lumina”.

Pentru a marca dupa cuviinta bucuria duhovniceasca a sarbatorii bisericesti din ziua de 1 ianuarie, una din problemele de pe ordinea de zi a sedintei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 17 februarie a fost stabilirea unei randuieli liturgice unitare in Biserica Ortodoxa Romana pentru slujba ce se oficiaza in noaptea trecerii dintre ani. In urma dezbaterilor si avand in vedere propunerile Preasfintitului Corneliu, Episcopul Husilor, s-a apreciat ca cea mai potrivita slujba in noaptea trecerii dintre ani este cea a Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, randuiala liturgica prin excelenta doxologica, care trebuie urmata de rostirea rugaciunii de multumire (din Liturghier, Molitfelnic sau Cartea de Te Deum), de rugaciunea de intrare in Noul An (de la slujba Te Deum-ului) si de intonarea cantarii 'Aparatoare Doamna'. Slujba va fi insotita in mod obligatoriu de un cuvant de invatatura, in care sa se sublinieze importanta sfintirii timpului in Hristos Mantuitorul, Imparatul veacurilor.

Intrucat in manastiri trebuie pastrata in intregime randuiala savarsirii celor sapte laude la vremea rostuita, la slujba de la miezul noptii (Miezonoptica) se vor adauga Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, rugaciunea de multumire (din Liturghier, Molitfelnic sau Cartea de Te Deum) si rugaciunea de intrare in Noul An (de la slujba Te Deum-ului), urmata de cantarea 'Aparatoare Doamna'.

Slujba Te Deum-ului se va savarsi dupa Sfanta Liturghie

Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa va supune aprobarii Preafericitului Parinte Patriarh Daniel proiectul de brosura care va cuprinde randuiala slujbei bisericesti din noaptea trecerii dintre ani, cu continutul aprobat de Sfantul Sinod si care, in scopul uniformizarii acestei randuieli liturgice, va fi difuzata tuturor unitatilor de cult din eparhiile Patriarhiei Romane.

Intrucat sarbatoarea bisericeasca de la 1 ianuarie (Taierea imprejur cea dupa Trup a Domnului si Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), care este si inceputul anului civil, trebuie primita cu bucurie duhovniceasca, la sfarsitul Sfintei Liturghii se va oficia slujba Te Deum-ului, asa cum se procedeaza la nivel panortodox si cum prevad indrumarile tipiconale.

Pentru a se evita excesele straine de duhul credintei si al bunei-cuviinte pastorale, precum si practicile daunatoare unitatii liturgice, episcopii chiriarhi vor adresa clerului indrumarea pastorala si duhovniceasca de a respecta randuiala citirii Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare in zile de post, in cazuri individuale si, dupa caz, in legatura cu Taina Sfantului Maslu, atunci cand bolnavul solicita, aceasta randuiala trebuind sa fie insotita de post si spovedanie, atat din partea clericilor, cat si a credinciosilor. In cadrul indrumarilor respective se va preciza cu limpezime ca citirea Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare in noaptea trecerii dintre ani este o practica regionala (mai ales in sudul tarii) neaprobata de Sfantul Sinod, inexistenta in alte zone ale tarii si mai ales in practica altor Biserici Ortodoxe surori.

In scopul indrumarii clerului din eparhie si a personalului monahal asupra necesitatii aducerii la indeplinire si a respectarii prevederilor acestei hotarari sinodale, se va putea folosi prilejul conferintelor administrative lunare de la protopopiate si al sinaxelor staretilor si egumenilor de manastiri si schituri din eparhie, precum si presa scrisa sau alte mijloace audiovizuale bisericesti centrale si eparhiale.

Sursa: basilica.ro
 

29 Martie 2011

Vizualizari: 1191

Voteaza:

Randuiala liturgica unitara pentru slujba de la trecerea dintre ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE