Raportul final al intalnirii pregatitoare de la Rhodos

 

La invitatia Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, prin ospitalitatea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Kyrillos de Rhodos si sub presedintia Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Gennadios de Sassima (Patriarhia Ecumenica), 35 de ierarhi, preoti, diaconi, profesori universitari si laici (barbati si femei), reprezentand aproape toate Bisericile Ortodoxe membre in Conferinta Bisericilor Europene (CBE), s-au intrunit in Insula Rhodos, Grecia, intre 25 si 28 iunie 2007, ca pregatire pentru cea de a III-a Adunare Ecumenica Europeana (AEE3) ce va avea loc la Sibiu, Romania, intre 4 si 9 septembrie 2007, avand tema "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa".

Participantii sunt membri ai delegatiilor oficiale ale Bisericilor Ortodoxe pentru AEE3, alaturi de care au fost prezenti si delegati ai CBE. La Rhodos au fost reprezentate Patriarhia Ecumenica, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Romaniei, Biserica Ciprului, Biserica Greciei, Biserica Poloniei, Biserica Albaniei, Biserica din Tinuturile Cehiei si Slovaciei, precum si Biserica Apostolica Armeana.

Pe langa discutiile ce au avut loc pe teme variate, programul intrunirii din Rhodos a inclus rugaciuni si vizite la parohii locale.

Scopul principal al intalnirii a fost:

a) sa comenteze si sa analizeze programul AEE3;

b) sa aprofundeze tema principala, "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa", ca si cele trei sub-teme ale ei: 1) "Lumina lui Hristos si Biserica", 2) "Lumina lui Hristos si Europa", 3) "Lumina lui Hristos si lumea";

c) sa faca o radiografie a dezvoltarii eclesiastice si socio-politice din Europa in acest moment si sa defineasca rolul Bisericilor in conturarea unei noi societati europene;

d) sa traseze liniile unei intelegeri comune a problemelor ce vor fi dezbatute in timpul acestui semnificativ si atat de important eveniment ecumenic paneuropean;

e) sa redacteze un raport ce va fi adresat tuturor celor care vor participa la AEE3 de la Sibiu.

Dupa ce a transmis urarile parintesti, rugaciunile si binecuvantarile Sanctitatii Sale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, Mitropolitul Ghennadios a multumit cordial Mitropolitului Kyrillos de Rhodos pentru generoasa lui ospitalitate si a adresat un salut participantilor. El si-a exprimat speranta ca aceasta intrunire informala va constitui in acelasi timp o noua ocazie de a continua intarirea legaturilor fratesti intre Bisericile Ortodoxe, si ca va face posibil ca ele sa actioneze si sa se exprime intr-o maniera coordonata, "cu o gura si cu o inima", in timpul AEE3. In continuare, Mitropolitul a mentionat ca aceasta adunare are loc in istorica insula Rhodos, unde, cu aproape 50 de ani in urma, intalnirile panortodoxe au pavat drumul catre Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe si catre o mai profunda cooperare ortodoxa. La randul sau, Mitropolitul Kyrillos de Rhodos a adresat un bun venit participantilor si a urat succes acestei importante intruniri interortodoxe.

Dupa aceste momente introductive, Mitropolitul Gennadios a facut un scurt rezumat al pasilor facuti pana acum de cei doi organizatori ai AEE3, respectiv Conferinta Bisericilor Europene (CBE) si Consiliul Conferintelor Episcopale Catolice (CCEC) in procesul de pregatire a evenimentului de la Sibiu. El a exprimat speranta ca acest proces ecumenic european va fi intr-adevar un pelerinaj ecumenic, care va sluji drept instrument ce va oferi noi cai pentru fratietate si va deschide noi spatii pentru cooperare intre Biserici astazi.

In continuare, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a facut o analiza a temei Adunarii Ecumenice Europene de la Sibiu. El a precizat ca tema aceasta este in acelasi timp una biblica, liturgica si misionara. Ca si Creator al lumii (Ioan 1, 3; Coloseni 1, 16) si Cap al Bisericii, Hristos este Lumina lumii (Ioan 8, 12) si in mod deosebit Lumina a vietii si misiunii Bisericii si a crestinilor in viata lor de zi cu zi. In continuare, IPS Mitropolit Daniel a vorbit despre importanta si adanca semnificatie a Adunarii de la Sibiu - una din cele doua capitale culturale ale Europei pentru anul 2007 - pentru credinta, viata si misiunea Bisericilor in Romania si in Europa in general. In mod special, el a subliniat ca in zilele noastre, cand Europa traieste o adanca stare de criza a credintei si traverseaza un "pustiu al secularizarii", datoria Bisericilor europene este aceea de a se mobiliza pentru dialog, reconciliere si cooperare intre ele si intre oamenii de pe continent.

In continuare, Pr. Prof. Viorel Ionita, Director al Comisiei "Biserici in Dialog" a CBE, mai intai a facut o scurta prezentare a etapelor pregatitoare ale AEE3 (Roma, ianuarie 2006; intalnirile regionale/nationale intre Rusaliile anului 2006 si februarie 2007; Wittenberg, februarie 2007), in timpul carora s-a realizat un schimb al experientelor ecumenice intre participanti, o buna dezbatere asupra temei si a preocuparilor Adunarii, dar si o discutie aprofundata privind secularizarea Europei si responsabilitatea Bisericilor pentru construirea unei noi societati europene, bazata pe valorile si principiile moralei crestine.

Parintele Viorel Ionita a continuat cu o prezentare "power-point" a agendei si programului AEE3, accentuand importanta celor noua Forumuri ale Adunarii, in cadrul carora va fi discutata atat tema principala, cat si sub-temele. Subiectele care vor fi dezbatute in acest context sunt:

a) cautarea unitatii Bisericii;

b) promovarea spiritualitatii crestine;

c) marturia Bisericilor in societatea secularizata a Europei de azi;

d) valorile crestine si construirea unei noi Europe;

e) intalnirea dintre crestini si oameni de alte credinte;

f) preocuparea si grija pentru migranti, refugiati si solicitanti de azil;

g) problema justitiei in Europa si in intreaga lume;

h) angajamentul Bisericilor pentru pace si protectia mediului prin adoptarea unui stil de viata responsabil si realist.

In discutiile ce au urmat, in sedinte plenare si in grupe, multi dintre participanti au luat cuvantul si au comentat atat programul, cat si tematica AEE3. S-a subliniat ca unitatea Bisericii, bazata pe credinta cea adevarata, trebuie sa fie principalul scop al oricarei initiative ecumenice. S-a punctat totusi ca, in ciuda dificultatilor nerezolvate cu care se confrunta in dialogul ecumenic privind probleme eclesiologice, teologice si morale, Bisericile trebuie sa ofere o ferma marturie comuna lumii intregi si societatii secularizate a Europei de astazi. Acest lucru poate fi facut in baza credintei comune in Sfanta Treime si in actiunea mantuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos.

In mod deosebit s-a precizat ca, in ansamblul eforturilor facute pentru a forma o societate europeana coerenta si dreapta, Ortodoxia are o misiune precisa: aceea de a oferi o marturie puternica, bazata pe credinta ca Biserica, dincolo de toate, slujeste manifestarea prezentei Sfintei Treimi in lume si este semnul interventiei permanente a iubirii Sale in viata noastra. "Ortodoxia" (credinta dreapta) nu poate fi separata de "ortopraxia" (actiunea dreapta). Pe fundamentul acestei credinte, Bisericile noastre trebuie sa aduca actiunea vindecatoare a lui Dumnezeu in societatea contemporana, divizata de ura, conflict, violenta, rasism, xenofobie, injustitie, saracie materiala si spirituala.

In relatie cu sub-tema "Lumina lui Hristos si Biserica", s-a subliniat ca Hristos este Cel pe Care Il chemam in rugaciune, pe Care Il ascultam in Evanghelie, cu Care ne impartasim prin Tainele Bisericii, pregustare a Imparatiei lui Dumnezeu, si prin implinirea poruncilor Lui de a iubi pe Dumnezeu si pe aproapele.

Unitatea Bisericii este un dar al lui Dumnezeu si in acelasi timp o datorie a crestinilor, care trebuie sa se roage si sa lucreze pentru aceasta, si nu poate fi despartita de sfintenia, universalitatea si apostolicitatea ei. A ne ruga si a lucra pentru unitatea crestina inseamna a redescoperi Traditia apostolica comuna traita si transmisa de-a lungul secolelor.

Atitudinea Ortodoxiei fata de orice fel de probleme sociale este o expresie a spiritualitatii ortodoxe. Viata noastra spirituala nu poate fi separata de angajamentul social al Bisericii, exprimat prin comunitatile vii marturisitoare in lumea de azi. Viata spirituala este temelie pentru orice viata si misiune sociala autentic crestina.

Cu privire la sub-tema "Lumina lui Hristos si Europa", s-a spus ca Europa nu este limitata la structurile Europei Occidentale si Uniunii Europene, ci priveste intregul continent. Baza comuna a Europei este credinta crestina. Tocmai de aceea, este important ca la Adunarea de la Sibiu sa fie evidentiate radacinile crestine ale Europei. Rolul crestinatatii in Europa depinde foarte mult de angajarea personala a credinciosilor in tarile lor si in institutiile europene. Aceasta este o conditie indispensabila pentru a face din orice uniune de tari o adevarata uniune spirituala.

Crestinismul coexista, in clipa de fata, cu oameni de credinte diferite in spatiul societatii europene. Aceasta situatie cere o atentie deosebita. In plus, Europa se confrunta cu valuri uriase de migranti venind din diferite contexte religioase si culturale. Acest fapt creeaza adesea probleme si situatii conflictuale. Trebuie sa se inteleaga, totusi, ca prezenta oamenilor de alte credinte nu este un fenomen nou pentru Europa de Est, locuita in cea mai mare parte de crestini ortodocsi, care au o experienta de secole a bunei vecinatati cu oameni de alte credinte si culturi, in special Islamul. Totusi, in unele cazuri, asa cum se intampla in momentul de fata in Kosovo, comunitatile crestine sunt victimizate din cauza exploatarii politice a diferentelor etnice si religioase. In ciuda acestor cazuri nefericite, in general crestinii ortodocsi se bucura de bune relatii, bazate pe respect reciproc si coresponsabilitate, in societatile in care traiesc. Bisericile trebuie sa se angajeze sa-i accepte pe "ceilalti", dat fiind ca aceasta vecinatate si coexistenta este rezultatul respectului si tolerantei reciproce.

In legatura cu cea de a treia sub-tema, "Lumina lui Hristos si lumea", a fost subliniat faptul ca, in contextul societatii pluraliste de azi dintr-o lume globalizata, Bisericile trebuie sa se mobilizeze pentru promovarea valorilor crestine, cum sunt adevarul, libertatea, demnitatea umana, moralitatea, dreptatea, pacea si solidaritatea, asa cum ne-a invatat Domnul nostru Iisus Hristos. Acest lucru poate fi realizat prin educarea si formarea noii generatii. In acest context, apararea drepturilor umane elementare ale migrantilor, refugiatilor, solicitantilor de azil si in general ale tuturor persoanelor marginalizate ale societatii, este parte a misiunii diaconale a Bisericii in lume.

Parte integranta a acestei slujiri este totusi si datoria de a cauta cai efective de redresare a mediului natural care este afectat si distrus de comportamentul neglijent al fiintelor umane, care percep natura ca obiect de exploatare si nu ca dar si sacrament al iubirii lui Dumnezeu in lume. Dupa cum afirma Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I in Mesajul sau la Ziua de Rugaciune pentru Creatie, ".a respecta natura inseamna sa recunosti ca toate creaturile si obiectele au un loc unic in creatia lui Dumnezeu" (Ecumenical Patriarch Bartholomew, Message on the Day of Prayer for Creation, Sept. 1, 1994).

In contextul acesta, s-a recomandat insistent sa fie exprimata ingrijorarea noastra privind deteriorarea mediului natural, facandu-se propunerea ca, pe baza traditiei ortodoxe a postului, "nisteia", ziua de vineri, 7 septembrie, sa fie declarata zi de post optional pentru toti participantii la Adunarea de la Sibiu.

Intalnirea de la Rhodos a exprimat dorinta participantilor ortodocsi de a fi bine pregatiti pentru Adunarea de la Sibiu, care provoaca intr-un mod particular angajamentul ecumenic al Bisericilor Ortodoxe. Ascultand contributiile celorlalti participanti si intrand in dialog cu ei, ar fi de dorit ca participantii ortodocsi sa prezinte punctele lor de vedere intr-o maniera coerenta, ca o contributie specifica la acest important eveniment ecumenic. Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant sa binecuvanteze si sa lumineze participantii la Adunarea de la Sibiu si sa ajute Bisericile din Europa sa depuna o marturie despre lumina si iubirea lui Hristos pentru innoirea si unitatea intregii omeniri.

"Hristoase, Lumina cea adevarata, Care luminezi si sfintesti pe tot omul ce vine in lume, sa se insemneze peste noi lumina fetei Tale, ca intr-insa sa vedem lumina cea neapropiata. Indrepteaza pasii nostri spre lucrarea poruncilor Tale, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si pentru ale tuturor sfintilor Tai. Amin!" (Rugaciune de la Ceasul Intai).

 

 

 

 

.

05 Iulie 2007

Vizualizari: 1599

Voteaza:

Raportul final al intalnirii pregatitoare de la Rhodos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact