Reactivarea Manastirii 'Stefan Voda' de la Vad

Asezamantul monahal „Stefan Voda” din comuna Vad, judetul Cluj, va fi reactivat, potrivit unei hotarari luata marti, 22 noiembrie, in sedinta Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, prezidata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. Manastirea va primi in administrare si biserica monument istoric din localitate. In localitatea Vad a existat o manastire inca din secolele al XV-lea – al XVI-lea, care a functionat ca centru episcopal, de unde vine si denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Amanunte despre hotararea reinfiintarii acestui locas am aflat de la exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru: „La initiativa Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei se adauga si cea a localnicilor, care isi doresc reactivarea manastirii si chiar ctitorirea ei, pe cat le este in putinta. Manastirea de la Vad, la momentul acesta, are doar biserica-monument istoric, biserica stefaniana.

Noua obste care va fi instalata la Vad trebuie sa construiasca toate corpurile de chilii necesare unei vieti monahale care sa se desfasoare in conditii normale”.

Urmeaza sa se intocmeansa documentatia necesara pentru obtinerea aprobarilor impuse atat la nivel eparhial, cat si mitropolitan si sinodal. Decizia de reactivare a Manastirii „Stefan Voda” din Vad are si o insemnatate istorica, intrucat a fost luata in preajma comemorarii reinfiintarii eparhiei Clujului, 1921-2011.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

23 Noiembrie 2011

Vizualizari: 201

Voteaza:

Reactivarea Manastirii 'Stefan Voda' de la Vad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE