In Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iasi a avut loc, duminica, 17 aprilie 2011, expozitia „Lumina din lumina“. Vernisajul a fost organizat de Departamentul de promovare a valorilor si traditiilor nationale din cadrul Sectorului de Misiune, Statistica si Prognoza Pastorala al Arhiepiscopiei Iasilor si a cuprins o colectie de icoane, peste 40 de tipuri de cruci crestate in lemn, oua incondeiate, piese de ceramica si obiecte de port popular.
In deschiderea manifestarii, pr. Iulian Negru, consilier pe Sectorul de Misiune, Statistica si Prognoza Pastorala al Arhiepiscopiei Iasilor, a remarcat ca Duminica Floriilor are un caracter si un loc aparte in perisajul liturgic, intrucat reprezinta „trecerea de la Postul Mare la infricosata Saptamana a Patimilor Domnului“.
Dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu a vorbit in continuare despre semnificatiile Duminicii Floriilor, care era asteptata cu bucurie in satul de altadata, despre simbolistica ramurilor de salcie sfintite la biserica, dar si despre incondeierea oualor din Joia Mare. „Joia Mare era ziua destinata pentru a se incondeia sau a se inchistri ouale. Mai multe batrane din diverse zone ale tarii imi spuneau ca ouale care se incondeiaza in Joia Mare aduc pentru casa omului numai sanatate, numai pace, numai liniste“, a spus dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, care a amintit ca Invierea este „sarbatoarea intregului popor“.
Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si-a aratat bucuria pentru faptul ca Sectorul de Misiune, Statistica si Prognoza Pastorala al Arhiepiscopiei Iasilor a organizat acest vernisaj, exprimandu-si ingrijorarea ca multe din traditiile satului romanesc au disparut. „In parohiile pe care le-am vizitat in Oltenia si in Moldova, am observat ca preotii incearca sa aduca in fata o alta lume. Apar copii imbracati in straie populare, apar lucruri care altadata nu faceau parte din muzeu, ci din realitatea zilnica. Mai sunt zone unde a mai ramas cate ceva din ceea ce romanul a trait altadata. Aceste lucruri dispar tot mai mult. O parte dintre ele au fost asezate in muzee, insa din casele noastre nu mai fac parte. Cu durere, vom vorbi din ce in ce mai putin despre aceste lucruri daca mersul istoriei va ramane acelasi. Vom vorbi cu dragoste despre aceste lucruri in semn de apreciere pentru cei care inca lupta impotriva valului, dorind sa creada ca ele nu au disparut cu totul“, a subliniat IPS Teofan. La final, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de participantii la eveniment, a vizitat expozitia. Pe langa obiectele personale din colectia dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, au mai expus oua incondeiate, picturi sau cruci sculptate Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi (ASCOR) - filiala Iasi si Asociatia „Communio“ din Iasi, care a vernisat ouale incondeiate de copiii din mai multe parohii iesene in cadrul campaniei „Vin Pastile“. (Constantin Ciofu)
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.