Resfintirea bisericii ortodoxe din comuna bistriteana Telciu

Biserica din parohia Telciu I, protopopiatul Nasaud va fi resfintita duminica, 22 septembrie 2013, de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. Slujba va fi savarsita de la ora 9 de un sobor de preoti si diaconi si va fi urmata de Sfanta Liturghie. La invitatia Inaltpreasfintitului Andrei va lua parte la slujba de resfintire a bisericii din Telciu si Preasfintitul Parinte Petroniu, Episcopul Salajului.

Vor fi prezenti la eveniment multime de credinciosi de pe valea Salautei si a Telcisorului si preoti din parohiile din Bistrita, Nasaud si Beclean. Nu vor lipsi autoritatile judetene si locale, precum si personalitati ale vietii culturale si academice din judetul Bistrita-Nasaud.

Biserica din comuna bistriteana Telciu ce poarta hramul „Sfantul Nicolae” implineste 100 de ani. Ea a fost zidita intre anii 1900-1913. Potrivit parintelui paroh Danut Parascan biserica a fost renovata in totalitate. Lucrarile de reabilitare au fost demarate in anul 2000 si au fost finalizate anul acesta. Pictarea locasului de cult a fost realizata intre anii 2011-2013, de echipa de mesteri condusa de parintele Damian Tuluc si a fost finalizata in luna august.

O istorie de 100 de ani
Construita in stil neobizantin, biseica din Telciu este impresionanta prin dimensiunile sale: lungimea de 52 de metri, latimea de 13 metri, inaltimea turnului atingand 40 de metri. Potrivit datelor din monografia comunei Telciu, planul de zidire a fost intocmit de inginerul Andrei Mazanek din Nasaud, iar lucrarile au inceput in 1890 sub conducerea inginerilor Emil si Stefan Oltean din Blaj, sprijiniti din fondurile graniceresti si din cele donate de credinciosi. Din cauza materialului, cladirea se prabuseste, lucrarile fiind incredintate tehnicianului Lajos Czako. Nici el nu va reusi sa duca lucrarea la bun sfarsit, pentru ca are loc o noua prabusire a cladirii. Constructia reincepe in anul 1920, sub comanda arhitectului Erno Koncz din Cluj, care abandoneaza si el lucrarile, preluate de Gerson Szabo din Nasaud, cel care, in sfarsit, reuseste sa finalizele lacasul de cult in 1974. Pictura a fost executata in stil oriental de Alexandru Kabadaieff, profesor la Scoala Normala din Sibiu, in anul 1922, fiind refacuta 38 de ani mai tarziu de maistrul Vilmos Volosmay din Dej. Tot in anul 1922 se construieste si catapeteasma, prin contributia mesterilor Prian si Miclea din Nasaud. Pictura iconostasului este realizata de acelasi Alexandru Kabaieff. La 22 septembrie 1922, biserica a fost sfintita de PS Episcop Iuliu Hossu, iar in anul 1960, dupa o renovare generala, a fost resfintita de PS Episcop Teofil Herineanu. In 1983 a inceput reparatia capitala a exteriorului si a acoperisului, slujba de resfintire fiind oficiata de IPS Teofil Herineanu, la 26 octombrie 1983.

Zile de sarbatoare
Evenimentul religios este inclus in „Zilele Comunei Telciu”. Manifestarile de sarbatoare vor debuta sambata, 21 septembrie 2013, de la ora 19.00, cu un spectacol pe scena special amenajata in fata Caminului Cultural. Potrivit organizatorilor va fi o seara a tineretului in care vor sustine recitaluri diferite formatii din tara si din strainatate. A doua zi, de la ora 9.00, va avea loc resfintirea bisericii, eveniment urmat, de la ora 16.00, de o noua editie a festivalului-concurs de muzica instrumentala traditionala „Ion Sabadas”, in memoria vestitului ceteras telcean. De la ora 19.00, pe scena in aer liber, vor avea loc recitaluri ale formatiilor artistice din localitate si ale ansamblurilor folclorice „Romanasul” din Mures si „Balada” din Bistrita. Vor urca pe scena si solistii Cristina Retegan, Mirela Petrus, Petre Petruse, Ionut Bledea, Daniel Rosalim, Maria si Mihai Nemes, Petrica Muresan.

Autor: Andreea Paglesan

.

19 Septembrie 2013

Vizualizari: 361

Voteaza:

Resfintirea bisericii ortodoxe din comuna bistriteana Telciu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE