Resfintirea bisericii din Parohia Turluianu

În Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a binecuvântat şi sfințit osteneala credincioşilor din Parohia Turluianu, comuna Bereşti Tazlău. În prezența a numeroși credincioși, a reprezentanților autorităților județene și locale, ierarhul înconjurat de un sobor de preoți a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramurile ”Sf. M. Mucenic Gheorghe” și ”Sf. Ierarh Nectarie de Eghina”.

Din anul 2013, sub coordonarea preotului Daniel Popa şi a părintelui său, preot Dragoş Popa, cu sprijinul Consiliului local, a fost demarat un amplu proiect de restaurare a bisericii din satul Turluianu. Lucrările au constat în realizarea unei subzidiri la partea veche a sfântului locaş, lucrări de extindere şi construcţie din nou a unui corp de clădire, însemnând prelungirea pronaosului şi zidirea unui pridvor lateral în partea de sud, după modelul primului lăcaş realizat în 1928. S-au înălţat două turle, una pe naos, cealaltă pe pronaos, s-au consolidat şi zidurile existente, s-a schimbat în totalitate acoperişul, realizându-se şi bolţile interioare. A fost înnoite mobilierul bisericesc, catapeteasma, iconostasele, proscomidiarul, strana cântăreţilor şi analogul, au fost schimbate policandrele şi s-a înnoit în totalitate pictura prin truda maestrului Hulaşu Marian şi a ucenicilor săi.

Astfel, astăzi, 4 septembrie, îmbrăcată în veșmânt de sărbătoare, biserica și-a recăpătat strălucirea. La momentul de sfințire, Înaltpreasfințitul Ioachim a felicitat pe toți cei ce au contribuit la împlinirea acestei frumoase lucrări, oferind distincții de vrednicie şi icoane, iar pe părintele Daniel Popa l-a hirotesit iconom-stavrofor.

Biserica din Turluianu a fost târnosit la 30 septembrie 1928, de către arhiereul Ilarion Mircea Băcăoanul. O însemnare preţioasă despre începuturile zidirii bisericii apare pe prima pagină a unei Evanghelii tipărite în anul 1923, în care este consemnată data târnosirii. Vitregiile vremii şi-au pus amprenta asupra zidurilor bisericii, astfel că, din timp în timp, au fost necesare intervenţii de restaurare. Astfel, în 1970, locaşul a fost renovat prin extindere şi reconstruire în totalitate din cărămidă, tencuită cu ciment, atât la interior cât şi la exterior, de către vrednicul de pomenire Pr. Ioan Goagă. La resfinţirea bisericii, în ziua de 11 octombrie 1970, a fost prezent episcopul Partenie Ciopron, pr. Protopop Vichentie Mocanu alături de un sobor de preoţi.

Sursa:epr.ro

05 Septembrie 2016

Vizualizari: 117

Voteaza:

Resfintirea bisericii din Parohia Turluianu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE