Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a resfinţit, ieri, 12 octombrie 2014, pictura bisericii mănăstirii vâlcene Hurezi. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit 15 ierarhi din ţară şi străinătate.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că fresca de la Hurezi este un model de pictură bizantină, iar în această ctitorie brâncovenească s-a format o adevărată şcoală de pictură.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu am resfinţit această pictură deosebit de frumoasă care a fost terminată la data de 30 septembrie 1694 şi ea a fost faza ultimă a construirii acestei biserici care a durat din 1690 până în 1694. Această pictură a inspirat pictarea altor biserici, chiar ctitorii ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi desigur alte biserici care au găsit aici un model de pictură bizantină şi întotdeauna actuală pentru a arăta că biserica este simbolul veşniciei în timp pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, Capul Bisericii este acelaşi şi ieri, astăzi şi în veci”, a evidenţiat Preafericirea Sa.
Patriarhul României a mai arătat că prin această restaurare a picturii trebuie să învăţăm taina înnoirii vieţii duhovniceşti.
„După cum o pictură frumoasă cu timpul se acoperă de praf, de fum şi nu se mai vede frumuseţea cea dintâi tot aşa creştinul botezat care a primit haină nouă, luminoasă la botez, cu timpul din cauza păcatelor, cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, îşi înnegreşte adesea haina sufletului şi are nevoie de restaurarea duhovnicească pentru a ajunge din nou la frumuseţea cea dintâi a hainei luminoase de la botez. Restaurarea, curăţirea, înfrumuseţarea se face prin pocăinţă, prin rugăciune, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine şi prin fapte bune”.
După slujba de resfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie.
Patriarhul României a oferit Mănăstirii Hurezi un fragment din moaştele Sf. Constantin Brâncoveanu
Mănăstirea Hurezi adăposteşte, de duminica aceasta, un fragment din moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Racla a fost dăruită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la finalul evenimentelor prilejuite de resfinţirea picturii bisericii aşezământului.
„O părticică din moaştele sale este oferită în dar acestei mănăstiri ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanu. De fapt, Sfântul Constantin Brâncoveanu a dorit ca mormântul lui să fie în această biserică. Este deja vizibil mormântul, însă atunci când moaştele sale au fost aduse în ţară, în 1720, de către soţia sa, doamna Maria Brâncoveanu, Oltenia se afla sub stăpânirea austriacă. De aceea, ele au fost depuse în altă ctitorie a sa şi anume, Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din Bucureşti”, a spus Patriarhul României.
Sursa: basilica.ro
-
Manastirea Hurezi
Publicat in : Mitropolia Olteniei -
Bolnita din Manastirea Hurezi
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.