Respectul fata de oamenii politici nu este un parteneriat partinic

In legatura cu articolul intitulat Legaturi neortodoxe: preotii si politica. Cum si-au dat mana trimisii Domnului cu baronii locali din Romania, aparut in cotidianul Adevarul din 15 mai 2014, precizam:

Materialul de presa este conceput si de aceasta data cu scop vadit de denigrare a Bisericii Ortodoxe Romane si de manipulare a opiniei publice prin prezentarea unor intalniri ale reprezentantilor autoritatilor centrale si locale cu ierarhi si preoti ortodocsi, iar concluziafortata si tendentioasa a autorilor este ca aceste intalniri ar avea scopul de a stabili intelegeri politice partinice intre Biserica si unii oameni politici.

In acest context, reamintim ca, in Legea Cultelor nr. 489/2006,Statul roman recunoaște cultelor rolul spiritual, educational, social-caritabil, cultural si de parteneriat social, precum si statutul lor de factori ai pacii sociale (…). Autoritatile publice coopereaza cu cultele in toate domeniile de interes comun si sprijina activitatea acestora (articolele 7 si 9).In baza acestui cadru legal, au loc consultari periodice intre reprezentantii Patriarhiei Romane si reprezentantii autoritatilor centrale in chestiuni de interes national, ca de exemplu educatie, asistenta sociala, cultura sau situatia romanilor din afara granitelor tarii, iar la nivel local exista aceeasi conlucrare intre eparhii si autoritatile locale in probleme de interes local sau regional. Acelasi scop il urmaresc acordurile si parteneriatele de colaborare pe care Patriarhia Romana le-a incheiat in ultimii ani cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale,Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Departamentul Romanilor de Pretutindeni etc., indiferent de culoarea politica a guvernelor respective aflate la putere. La nivel local, eparhiile ortodoxe si autoritatile publice locale colaboreaza adesea in derularea unor proiecte si programe comune sociale, educationale si culturale in favoareacomunitatilor locale.

Insa jurnalistii de la Adevarul insinueaza fortat ca sprijinul financiar de la bugetul de stat central si de la bugetele publice locale pentru toate cultele religioase recunoscute s-ar acorda in urma unor intelegeri obscure, in schimbul unei implicari politice partinice a Bisericii. In fapt, sprijinul financiar pentru construirea unor noi locasuri de cult sau pentru alte activitati ale Bisericii este oferit potrivit legii, intrucat Biserica a fost deposedata prin Legea secularizarii in anul 1863 si dupa anul 1948 de regimul comunist de proprietatile (terenuri si cladiri) care asigurau intretinerea locasurilor de cult, a personalului deservent si sustinerea multiplelor activitati bisericesti. Prin urmare, așa cum se intampla in majoritatea statelor Uniunii Europene, cultele din Romania sunt sprijinite financiar de autoritati si beneficiaza de facilitati tocmai pentru ca activitatea lor in societateeste necesara si benefica.

Cu toate acestea,clerul ortodox roman nu ofera credincioșilor lectii de orientare politica, asa cum insinueaza unii jurnaliști partizani, deoarece o astfel de orientare ar fi impotriva canoanelor bisericesti ortodoxe, a hotararilor Sfantului Sinod si ar fi respinsa de credinciosi.

Caracterul tendentios al articolului din cotidianul Adevarul se vadeste si prin faptul ca, in opinia autorilor,autoritatile de stat locale care ar avea cu Biserica presupuse „parteneriate politice”ar reprezenta numai o parte a spectrului politic romanesc. Insa, daca ar fi existat onestitate in documentarea pentru realizarea acestui material de presa, jurnalistii de la Adevarul puteau constata ca in ultimii 25 de ani Biserica Ortodoxa Romana a cooperat in favoarea interesului national si a binelui comun in societate cu toti reprezentantii autoritatilor statului roman alesi in mod democratic indiferent de culoarea lor politica.

Iar prin aceasta cooperare cu autoritatile de stat, Biserica nu si-a pierdut neutralitatea politica, ci a dovedit ca nu este indiferenta fata de problemele imediate ale comunitatii bisericesti si alesocietatii romanesti actuale.

In concluzie, continutul articolului din cotidianul Adevarul este irelevant pentru incercarea de a transmite opiniei publice mesajul eronat despre o presupusa intelegere partizana intre unii reprezentanti ai Bisericii si unele autoritati centrale si locale cu o anumita optiune politica. Acest gen de articol nu mai mira pe nimeni, deoarece asa cum se constata in ultimii ani, respectivul cotidian publica in general materiale de presa ostile Bisericii Ortodoxe Romane scrise tendentios si la comanda editoriala.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

.
Pe aceeaşi temă

16 Mai 2014

Vizualizari: 148

Voteaza:

Respectul fata de oamenii politici nu este un parteneriat partinic 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

biserica si politica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE