Rugaciune in ritmuri bizantine la Catedrala mitropolitana din Iasi

Trei coruri au concertat la sfarsitul saptamanii in cadrul Masterclassului de Cant Bizantin, organizat la Iasi in perioada 4-8 iulie.

Timp de o saptamana au participat la cursuri, seminarii si conferinte sustinute de profesori de muzica psaltica din tara si strainatate.

La Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi a fost lansata pe 7 iulie cartea „Vocile Bizantului“, de Lykourgos Angelopoulos, dupa ce, de dimineata, cursantii Masterclassului au oferit raspunsurile liturgice la Sfanta Liturghie oficiata in Biserica „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“, vechea Catedrala mitropolitana din Iasi.


Iasul a devenit cetatea muzicii psaltice vineri seara, cand a avut loc concertul „Vocile Bizantului“. In fata sutelor de ieseni prezenti in Catedrala mitropolitana din Iasi au cantat corul cursantilor Masterclassului de Cant Bizantin, editia a IV-a, dirijat de Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul“ din Bucuresti, dirijat de lect.

Sabin Preda, Corul „Byzantion“ din Iasi, dirijat de Lykourgos Angelopoulos si de prep. univ. drd. Adrian Sirbu de la Facultatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru din cadrul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi si corurile reunite ale „Byzantion“ si „Nectarie Protopsaltul“. Concertul a incheiat Masterclassul de Cant Bizantin, desfasurat la Iasi in perioada 4-8 iulie, organizat de Asociatia Culturala „Byzantion“, Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Municipiului Iasi. Masterclassul de Cant Bizantin a fost structurat sub forma cursurilor practice si a conferintelor, aducand in fata celor peste 130 de cursanti cele mai sonore canturi din muzicologia bizantina internationala si nationala.

La finalul evenimentului, Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a adresat un cuvant de binecuvantare in care a apreciat efortul organizatorilor si cursantilor Masterclassului de Cant Bizantin. „Ati reusit cu mila lui Dumnezeu sa aduceti ceva din catedrala cerului. Spunea cineva ca muzica e rugaciunea care se spune singura. Intr-o modalitate constienta, cei care au cantat in aceasta seara ne-au ajutat sa ingenunchem si sa intram in stare de rugaciune. Pentru aceasta adresam un cuvant de multumire maestrului Lykourgos Angelopoulos pentru ca a preluat cateva clipe sufletele noastre si le-a asezat in Catedrala «Sfanta Sofia» din Constantinopol. Va multumesc tuturor pentru ca ati reusit in aceasta seara sa impliniti ceea ce Sfantul Ignatie al Antiohiei le-a spus crestinilor: «Sa fiti cu totii un cor pentru a alcatui armonii, cantand la unison pe Tatal prin Fiul si intr-un singur glas sa deveniti madulare ale Fiului, recunoscute de Tatal». Dumnezeu sa va rasplateasca osteneala“, a spus IPS Teofan. Prin titlul concertului de vineri seara, „Vocile Bizantului“, s-a dorit incurajarea diferitelor interventii solistice ale celor din grupul „Nectarie Protopsaltul“, din Corul „Byzantion“ si ale catorva dintre cursanti care s-au remarcat. „Varful interpretativ a fost asigurat de Lykourgos Angelopoulos si Georgios Konstantinou, profesor de muzica bizantina la Conservatorul de Stat din Atena“, a amintit prep. univ. drd. Adrian Sirbu.

In cadrul Masterclassului de Cant Bizantin a fost lansata joi, 7 iulie, cartea scrisa de Lykourgos Angelopoulos - „Vocile Bizantului“. Volumul se adreseaza publicului francez, fiind tradus din greceste in franceza, dintr-un manuscris de Federic Tavernier (unul dintre elevii lui Lykourgos Angelopoulos, care in prezent este psalt in Toulouse). „Federic Tavernier a tradus manuscrisul grecesc pentru cei care doreau sa se initieze mai mult in tainele Ortodoxiei, sa cunoasca notiuni de baza despre Liturghia ortodoxa, despre ce inseamna muzica bizantina. Lykourgos Angelopoulos a adunat in cartea sa cateva stari impresionante pe care le-a avut de-a lungul anilor in colaborarile din Europa“, a declarat prep. univ. drd. Adrian Sirbu.

Lykourgos Angelopoulos: „De la an la an se observa o imbunatatire a nivelului Masterclassului de Cant Bizantin. La aceasta editie am observat ca putem intra in mici detalii pentru ca in cadrul cursului practic nelamuririle au fost multe si interesante. Prin raspunsuri si intrebari am mers mai in adancul problemelor. As putea spune ca ceea ce se intampla aici este unic in Europa. Cursantii noi au venit cu un bagaj de cunostinte, cu o experienta auditiva care i-a ajutat sa aprofundeze cele discutate. Am avut putine repetitii pentru repertoriul din seara aceasta (n.r. vineri seara), insa din punct de vedere muzical ne-au iesit unele detalii. Trebuie sa admiram imbunatatirea nivelului de cunostinte al cursantilor, iar pe de alta parte, modul de organizare al echipei de lucru. Sa nu uitam de ajutorul Inalt Preasfintitului Teofan, care a imbratisat acest eveniment cu drag si a venit in intampinarea lui.“

Georgios Konstantinou: „Cred ca de la an la an lucrurile se imbunatatesc, iar nivelul cursantilor creste. Am avut cursanti mai vechi pe care m-am bazat, dar si cursanti mai noi care au prins din mers lucrurile. Atmosfera a fost uimitoare la concertul din aceasta seara (n.r. vineri seara). Cu adevarat sunt uimit de ceea ce se intampla aici si de aceea simt o responsabilitate mai mare pe umerii mei. Este de apreciat colaborarea stransa intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Universitatea de Arte din Iasi. Acest lucru este benefic atat pentru cursantii din toata tara care vin la Iasi, cat si pentru Masterclassul de Cant Bizantin.“ (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

.

10 Iulie 2011

Vizualizari: 575

Voteaza:

Rugaciune in ritmuri bizantine la Catedrala mitropolitana din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE