Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a sfintit, in data de 14 mai, Catedrala Mitropolitana din Nürnberg, in cadrul unei slujbe impresionante la care au participat preoti romani din diaspora, mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord Serafim, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale Iosif, Mitropolitul Olteniei, Teofan, si Mitropolitul Clujului, Bartolomeu. La ceremonie au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai celorlalte Biserici crestine din Germania. O data cu sfintirea catedralei, la picioarele altarului au fost asezate, alaturi de actul de ctitorire a lacasului, particele de sfinte moaste.
Desi vremea a fost rece si ploioasa, nu i-a impiedicat pe cei peste 500 de credinciosi romani sa asiste la slujba oficiata in aer liber. Acestia au venit atat de pe tot cuprinsul Germaniei, cat si din Austria, Serbia, Luxemburg si Danemarca, tari ce apartin de Mitropolia Germaniei.
Prezent la eveniment, vicepremierul landului Bavaria, ministrul de interne Gunther Beckstein, a subliniat ca “sfintirea acestei catedrale este un semn foarte bun in perioada in care Romania vine tot mai repede spre Uniunea Europeana”. Unirea Europei, a adaugat el, “inseamna o depasire a ranilor vechi si eliminarea oricarui conflict”.
Recunoastere deplina din partea statului bavarez
Mitropolia romaneasca din Nürnberg, infiintata mai intai ca asociatie, a fost recunoscuta drept biserica la 24 aprilie, iar secretarul de stat bavarez Karl Freller a inmanat documentul de recunoastere mitropolitului Serafim Joanta. Freller si-a exprimat regrete pentru durata lunga a procedurii de recunoastere, fapt cauzat de introducerea unei noi legislatii in materie de corporatii dupa scandalul financiar iscat in anul 1998 in jurul Ordinului Teuton.
Conform datelor existente la Ministerul de Interne al Bavariei, in Germania, Austria, Luxemburg si tarile scandinave traiesc peste 300.000 de romani ortodocsi. In calitate de corporatie, Mitropolia Ortodoxa Romana de la Nürnberg are dreptul, pe viitor, la ore de religie in scoli si la solicitarea de cotizatii din partea credinciosilor. Numai in Nürnberg traiesc 30.000 de romani. In prezent, Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord numara 37 de parohii si o manastire in Germania, sapte parohii in Suedia, cinci in Austria si cate o parohie in Luxemburg si in Danemarca.
Temelie pentru o noua biserica
In timpul vizitei sale in Germania prilejuita de sfintirea Catedralei Mitropolitane de la Nurnberg, Patriarhul Romaniei i-a vizitat si pe credinciosii romani din Berlin pentru care, pe data de 13 mai, a pus piatra de temelie a viitoarei biserici a acestei comunitati. Dupa Sfanta Liturghie, oficiata de Mitropolitul Serafim, Teoctist a binecuvantat locul, devenit astfel un teritoriu romanesc in mijlocul Berlinului, alaturi de cel al ambasadei tarii noastre. Piatra de temelie a fost adusa din judetul Suceava, locul de nastere al parohului Constantin Mihoc, cel care a initiat proiectul bisericii romanesti si, totodata, cel care o va pastori. Noua biserica va purta hramul Sfintilor Mihail si Gavriil.
Cu acest prilej, ambasadorul Bogdan Mazuru a declarat ca viitoarea biserica va fi deosebit de importanta, avand menirea sa “coaguleze spiritul comunitar”. “Chiar daca, poate, comunitatea nu este atat de numeroasa, am avut o biserica acum 60 de ani, care a fost distrusa in timpul razboiului, iar o noua biserica romaneasca nu va face decat sa consolideze credinta si traditiile romanesti, sa ne stranga randurile”, a afirmat Mazuru. El a apreciat contributia Guvernului Romaniei si a Ministerului Afacerilor Externe care au alocat o suma importanta de bani, necesara la achizitionarea terenului de 1.500 de metri patrati, pe care va fi amplasat edificiul, ce va avea o arhitectura in stilul ctitoriilor lui Stefan cel Mare.
Ambasadorul Bogdan Mazuru a mai spus ca relatiile dintre cei peste 5.000 de romani din Berlin sunt inchegate, o parte dintre acestia reunindu-se constant, fie la capela, fie la manifestarile organizate de Centrul Cultural Roman. De asemenea, directorul Departamentului pentru Probleme Sociale, Educatie si Religie din Cancelaria Germaniei, Ulrich Roppel, a precizat ca “romanii nu mai reprezinta o problema pentru statul german, majoritatea integrandu-se in societate, fapt datorat si rolului jucat de preoti”. (Adina ZAMFIR)
Actualitatea Romaneasca
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.