Salonul anual de icoane si obiecte de cult

 

Aflata la cea de-a XVI-a editie, expozitia judeteana de icoane si obiecte de cult, a adunat sambata, incepand cu ora 11, la Sala "ExpoUnirea" din Targu Mures un public numeros si diferit ca varsta si profesiuni, dar avand o pasiune comuna: frumosul in toate formele lui de exprimare. Manifestarea a fost agrementata de colindele cantate de grupul vocal "Colindam, colindam" format din Maria Moldovan, Ionela Morutan si Maria Butila.


In expozitie au fost prezenti 30 de artisti plastici cu 100 de lucrari realizate in maniere si tehnici diferite. Am putut admira asa cum o vor putea face in continuare si alti amatori de frumos, pentru ca expozitia este deschisa pana pe data de 30 decembrie, - icoane pe lemn si pe sticla, icoane pe piatra, gravura, sculptura in lemn, precum si obiecte de cult turnate in bronz. Expozitia este dedicata nasterii Domnului si exprima, asa asa cum mentiona preotul Ioan Pintilie din Dileul Vechi "o punte spirituala intre om si Dumnezeu".

 

Opinii

 

Calin Bogatean, referent de specialitate la Centrul de Cultura si Creatie Mestesugareasca mentiona faptul ca "in viata fiecarui credincios icoana joaca un rol deosebit. Ea ne aduce aminte de efemera noastra trecere prin viata". Vorbind despre mestesugul iconarilor, cei care in evul mediu si chiar in epoca moderna mai erau numiti si "scriitori de obraze", Vasile Muresan, artist plastic profesionist, mentiona: "Icoana este o rugaciune in culori facuta cu sufletul in primul rand si in al doilea rand cu mana. Icoana poarta in ea harul dumnezeiesc pentru ca a face o icoana nu e ceva simplu. Chipurile sfinte sunt zugravite in multa curatenie sufleteasca pentru ca iconarul le face pe acestea abia dupa ce este pregatit prin post si rugaciune". Presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures, Ilarie Opris, a aratat faptul ca o mare parte dintre artistii plastici care au expus sunt cunoscuti pe plan national cu realizari de exceptie multe dintre ale achizitionate atat de persoane particulare, cat si de biserici si de galerii de arta din tara. "De fiecare data, spunea Opris, salonul anual de icoane se bucura de un public tot mai numeros, o dovada a faptului ca atat cei care le admira, cat si cei care le creeaza sunt legati prin aceeasi credinta comuna, credinta in Dumnezeu. Dupa o asemenea manifestare cu totii ne simtim mai bogati spiritual si mai pregatiti pentru ceea ce va veni, Craciunul, marea sarbatoare a Nasterii Domnului".

 

Nicolae BALINT

 
Sursa: Zi de Zi

.

20 Decembrie 2005

Vizualizari: 2893

Voteaza:

Salonul anual de icoane si obiecte de cult 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE