Saptamana duhovniceasa la Facultatea de Teologie din Cluj, la inceput de post

In Biserica Ortodoxa a inceput astazi, 15 noiembrie 2013, Postul Nasterii Domnului, care tine pana in ziua de Ajun a Craciunului, 24 decembrie inclusiv, o zi in care se tine un post mai aspru decat in celelalte zile. Credinciosii ortodocsi incep in aceasta perioada de 40 de zile pregatirea duhovniceasca pentru Nasterea Domnului.

Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la toate lucrurile rele, care ne indeparteaza de Dumnezeu si de oameni. insa, odata cu gandurile noastre, in post ne angajam si la o disciplina in ceea ce priveste hrana. Ne folosim numai de hrana vegetala si, in zilele hotarate pentru dezlegare, folosim peste si untdelemn. Astfel, din punctul de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Postul Craciunului presupune insa si o infranare a simturilor, pentru o intampinare asa cum se cuvine a marelui Praznic al Nasterii Domnului.Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si al dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia - Izbavitorul. Dupa unii talcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Tot asa se cuvine sa astepte crestinii, pentru a putea intampina prin ajunare Cuvantul lui Dumnezeu nascut din Fecioara Maria.

O data cu intrarea in Postul Craciunului, la Cluj-Napoca incep serile duhovnicesti. in prima, respectiv ultima saptamana, Facultatea de Teologie Ortodoxa si Seminarul Teologic Liceal, invita studentii, elevii, dar si simpli credinciosi, la slujbele de seara in Catedrala Mitropolitana din centrul Clujului. La final, ierarhi si profesori, adreseaza cate un cuvant de invatatura. Primul invitat din Postul Craciunului este inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care va fi prezent duminica seara in Catedrala din Cluj. Ierarhul va oficia de la ora 18 slujba Vecerniei si Paraclisul Maicii Domnului, dupa care va rosti un cuvant de invatatura. Luni seara in mijlocul tinerilor teologi se va afla PS Episcop Vasile Somesanul, care dupa slujba Vecerniei va adresa celor prezenti indemnuri duhovnicesti la inceput de post.

Programul saptamanii duhovnicesti organizate de scolile teologice clujene va continua in fiecare dimineata cu oficierea unor slujbe speciale in capela Facultatii de Teologie Ortodoxa. Apoi in fiecare seara in Catedrala Mitropolitana ierarhi, preoti profesori si invitati sustin cuvinte duhovnicesti la inceput de post. Marti seara va fi prezent la slujba Vecerniei oficiata in Catedrala din Cluj Pr. Protos. Chiril Zagrean, staretul Manastirii Parva care va impartasi celor prezenti din invataturile sale teologice. Miercuri, 20 noiembrie 2013, dimineata de la ora 6:30 va fi oficiata Sfanta Liturghie in capela Facultatii de Teologie, slujba la care vor participa tinerii teologi si seminaristi, iar seara acestia vor lua parte la slujba Vecerniei cu Litie ce va fi oficiata in Catedrala Mitropolitana din Cluj si se vor impartasi din cuvintele duhovnicesti ce vor fi rostite de PR. Lect. Dr. Ioan Bizau, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj.

Joi, 21 noiembrie 2013, cand Biserica Ortodoxa va praznui „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, va fi oficiata de la ora 8:30 in Catedrala mitropolitana din Cluj, slujba Utreniei si Sfanta Liturghie in sobor de preoti si diaconi. Seara de la ora 18, tot in catedrala mitropolitana se va oficia slujba Vecerniei, la finalul careia va rosti un cuvant de invatatura PR. Marc Antoine Costa de Beauregard, Protopop al Mitropoliei Ortodoxe din Franta, invitatul tinerilor de la ASCOR filiala Cluj-Napoca la serile duhovnicesti organizate in Postul Craciunului. Pr. Marc Antoine va vorbi despre Sfantul Duh si Persoana umana in Biserica, dupa invatatura Parintelui Dumitru Staniloaie, iar de la ora 20 se va intalni intr-un dialog cu tinerii in amfiteatrul Facultatii de Chimie din Cluj-Napoca de pe. Str. Arany Janos nr. 11.

Saptamana duhovniceasca organizata de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si Seminarul Teologic, in prima saptamana a Postului Craciunului, se va incheia vineri, 22 noiembrie 2013 cu oficierea de la ora 7 a rugaciunii de dimineata, iar de la ora 19:30 cu rugaciunea de seara savarsita in capela unitatilor de invatamant teologic din municipiu.

Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Noiembrie 2013

Vizualizari: 394

Voteaza:

Saptamana duhovniceasa la Facultatea de Teologie din Cluj, la inceput de post 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE