Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Gheorghe” din Botosani a derulat in perioada 15-21 noiembrie 2010, „Saptamana Educatiei Globale”, o gama variata de activitati (scenete, jocuri de rol, reportaje si sondaje de opinie, desene si afise etc.) in cadrul proiectului „Cum vad eu Pacea”. Activitatile au avut ca motto cuvintele lui B. Spinoza: „Pacea nu este absenta razboiului. Este o virtute, o dispozitie spre bunavointa, incredere, dreptate.
Echipa de proiect, formata din zece elevi, a fost coordonata de prof. Marius Riznic si a avut ca obiectiv central promovarea unor valori precum : pacea, libertatea, egalitatea, solidaritatea, prin formarea si externalizarea unor atitudini de auto-respect, respect pentru ceilalti, interes pentru probleme globale, abordare critica, implicare si actiune constructiva, responsabilitate sociala. Prima activitate, intitulata „SOS- Violenta o amenintare la adresa pacii”, s-a derulat la Seminarul Teologic Ortodox din Botosani si a abordat comportamentele si obiceiurile violente in societate si familie. Printre invitati s-a numarat agentul Ibanescu Ioan, din cadrul Politiei de Proximitate, care a prezentat o serie de cazuri de violenta din comunitatea locala si diverse metode de combatere a acestor comportamente.
Elevii au realizat si prezentat afise, slogane, reclame antiviolenta, iar in final au interpretat patru jocuri de rol, abordand violenta in diverse tipuri de familii. A urmat activitatea „Pacea - linistea sufleteasca desavarsita” in cadrul careia invitatii – pr. prof. Grigore Diaconu, directorul seminarului, pr. prof. Visarion Vizitiu si pr. Gabriel Tifrea, spiritualul seminarului – au vorbit despre importanta moralei si spiritualitatii crestine pentru pace. Elevii au realizat o serie de materiale precum Decalogul pacii, Pacatul – pericolul pacii sufletesti. Activitatea s-a incheiat printr-o dezbatere intre invitati si elevi cu tema „Tinerii si Biserica”. Miercuri, 17 noiembrie 2010, activitatea „Lumea – intre razboi si pace” s-a desfasurat la Muzeul Judetean de Istorie, unde domnul Gheorghe Median a prezentat efectele devastatoare ale razboiului in istoria omenirii iar elevii au realizat zece medalioane cu personalitati premiate cu Premiul Nobel pentru Pace. In final intoleranta etnica si religioasa au fost combatute printr- un joc de rol intitulat „Ghici cine vine la cina”, care a starnit aprecierea unanima a participantilor. „Intoleranta religioasa – forma de violenta si obstacol in calea pacii ” a urmarit sa promoveze dialogurile interetnice cu comunitatea evreilor si armenilor. Saptamana s-a incheiat cu actiunea „Inocenta si puritatea copiilor – speranta Pacii ”, in cadrul careiea copii de la gradinita, dub indrumarea doamnelor educatoare Luiza Panzariu si Loredana Gorghi, au oferit un spectacol de poezii si cantece.
Pe parcursul intregii saptamani elevii din cadrul echipei de proiect au realizat un sondaj de opinie in orasul Botosani intitulat „Cum vad eu pacea”. (prof.
Sursa: mmb.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.