Sarbatoare la 'Betleemul Stefanian'

In contextul serbarii a 520 de ani de la zidirea Bisericii din Borzesti si 510 ani de la trecerea in vesnicie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, in perioada 1-2 iulie 2014 se va desfasura la biserica din Borzesti, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul si cu sprijinul Primariei Onesti si al Consiliului Local, cea de-a doua editie a ”Zilelor Betleemului Stefanian”, eveniment ce cuprinde activitati religioase dar si cultural-artistice.

Manifestarile vor debuta marti, 1 iulie, la orele 17.

00, cand la biserica din Borzesti se va savarsi slujba Vecerniei, de catre un sobor de preoti, sub protia Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Va urma apoi un moment de promovare a complexului istoric si de arta bisericeasca, inclusiv lansarea site-ului Parohiei Borzesti si prezentarea noilor pliante ce isi propun punerea in valoare a acestor frumoase locuri. „Cu binecuvantarea PS Ioachim Bacauanul, in orasul Onesti s-a pus temelia unei noi sarbatori ce va danui cu rugaciunile Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Se doreste o reintoarcere de perspectiva catre cinstirea sfintilor ce au contribuit la unitatea nationala si la faurirea neamului romanesc. Emblema si simbol a Moldovei, Biserica din Borzesti isi construieste noi punti sufletesti, iar noi ne rugam la Dumnezeu sa ajute la acest inceput bun cu dragostea, rabdarea si milostivirea Sa.”, citim pe site-ul oficial al Parohiei.

In cadrul „Zilelor Betleemului Stefanian”, in prima zi, grupul de copii ”Alpha Song” va interpreta cateva cantece evocatoare ale Sfantului Voievod, iar, mai apoi, Trupa de teatru ”Alfa” va delecta publicul cu piesa ”Stejarul din Borzesti”, adaptare dupa ”Legenda Stejarului din Borzesti” de Nicolae Gane.

Cea de- a doua zi a manifestarilor dedicate acestui eveniment va debuta cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii, precedata de slujba Utreniei si a Acatistului Sf. Voievod incepand cu ora 8.00, iar mai apoi se va savarsi Parastasul ctitorilor acestui sfant locas. La finalul manifestarilor, biserica din Borzesti va gazdui si lansarea cartii lui Gheorghe Bogza, cu titlul ”Borzesti – 1904, marea sarbatoare inchinata Voievodului Moldovei”.

Evenimentul se doreste a fi o actiune care sa atraga cat mai multi curiosi care vor sa descopere zone incarcate de istorie, mai ales ca aici este amenajat, din 1994, un muzeu de istorie de importanta nationala. Cele 217 obiecte de patrimoniu, exponate apartinand secolelor XVII-XX, demonstreaza ca Borzestiul a fost un loc al libertatii de afirmare culturala si identitara, de-a lungul a multe veacuri.

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Iulie 2014

Vizualizari: 176

Voteaza:

Sarbatoare la 'Betleemul Stefanian' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE