Sarbatoare mare 'acasa' la Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

În preajma zilei de 24 iunie, Suceava se pregăteşte de sărbătoare. Deşi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în 1950 generalizarea cultului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, cu data de pomenire 2 iunie, evlavia populară a consacrat ziua de 24 iunie pentru sărbătorirea ocrotitorului oraşului. „Eu sunt de la Suceava, iar la 24 iunie, de Sânziene, este hramul Mănăstirii «Sf. Ioan cel Nou» şi e mare sărbătoare la noi în zonă. Se merge la biserică, e hram frumos, lumea merge la slujbă. Vin oameni din toată ţara“, ne-a spus Nelu Constantinescu, de 54 de ani.

Hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou“ din Suceava constituie prilej de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi din toate părţile ţării, precum şi din Basarabia, atât în ziua hramului, cât şi în alte zile. An de an, mii de credincioşi sosesc la Suceava pentru a se ruga moaştelor Sfântului Ioan cel Nou.

„Cea mai veche dintre ziele de cinstire a slăvitului mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este 24 iunie. Aceasta sărbătoare este amintită încă de la mutarea moaştelor din biserica Mirăuţilor, în anul 1859, în Biserica «Sf. Ioan cel Nou». Atât în trecut, cât şi astăzi se petrec nenumărate minuni la racla sfântului, astfel încât evlavia credincioşilor faţă de Sf. Ioan cel Nou nu are margini“, ne-a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Dragoş Buta.

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ de la Suceava a fost ctitorită în anul 1514 de Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Biserica mănăstirii este renumită datorită arhitecturii, dar şi picturii sale. Sfântul lăcaş adăposteşte depozitul de carte românească din judeţul Suceava.

Narcisa Elena Balaban
Sursa:ziarullumina.ro
 

Pe aceeaşi temă

22 Iunie 2016

Vizualizari: 151

Voteaza:

Sarbatoare mare 'acasa' la Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE