Sarbatoarea Sfantului Antim Ivireanul la Manastriea Antim din Bucuresti

 

Pe data de 27 septembrie il praznuim pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul cel care a avut o contributie importanta la dezvoltarea culturii la noi prin numeroasele carti pe care le-a tiparit, prin tipografiile si scolile pe care le-a intemeiat.

 

Manastirea Antim din Bucuresti, ctitoria sa, il va cinsti dupa randuiala, pe acest mare sfant al nostru, cel care dupa cum se stie a fost martirizat de catre turci.

 

Parintele Mihail, de la Manastirea Antim ne-a oferit cateva detalii despre praznuirea Sfantului Antim Ivireanul la Bucuresti.

 

-  Parinte Mihail care este programul slujbelor dedicate acestei sarbatori?

 

-  In seara aceasta (26 septembrie - n.r.

) avem slujba de priveghere obisnuita la care va participa PS Vincentiu Ploiesteanul, staretul acestei sfinte manastiri, impreuna cu soborul nostru de parinti ieromonahi, preoti si diaconi. Maine, de la 8.30 vom incepe slujba Acatistului Sfantului Antim Ivireanul, urmata de Ceasuri si de Sfanta Liturghie la care  va participa, de asemenea, PS Vincentiu Ploiesteanul, dar este asteptat si IPS Daniel, Patriarhul ales al Bisericii noastre Ortodoxe Romane care va binecuvanta apoi si agapa si va rosti un cuvant de intarire la sfarsitul Sfintei Liturghii 

 

-  Parinte, asteptati multi credinciosi ?

 

-  Credem ca vor veni crestinii atasati de manastirea noastra, nu doar cei din parohie, ci din tot Bucurestiul si poate chiar din tara, pentru ca Sfantul Antim Ivireanul este un sfant roman al intregului nostru popor si un exemplu pentru toti crestinii, <>, pentru romanismul  pe care el l-a trait, desi nu era roman de neam, si pentru credinta lui puternica cu care a slujit lui Dumnezeu si oamenilor. Sfantul Antim s-a altoit in sufletul nostru romanesc si a rodit multe roade duhovnicesti, de folos intregului nostru popor, asa incat se cuvine sa-l cinstim impreuna cu toti sfintii romani, sfinti care se roaga pentru noi sa ducem faclia credintei ortodoxe mai departe si sa luminam lumea, pentru ca Mantuitorul Insusi a zis ca lumina noastra sa straluceasca prin fapte bune inaintea oamenilor. Iar acestia vazand faptele noastre bune sa-L slaveasca pe Dumnezeu Tatal nostru Cel din ceruri. Sfintii romani sunt cei mai apropiati de sufletul nostru si prin viata si faptele lor ne indeamna sa traim ortodoxia cu inima curata, cu bucurie si cu demnitatea pe care nu ne-o poate lua nici progresul tehnic al Occidentului, nici filosofia Orientului care vin astazi si seamana multa confuzie in mentalitatea contemporana, incat tot la sfintii nostri putem sa cautam sprijin pe drumul intaririi noastre duhovnicesti catre Dumnezeu, pe drumul catre Imparatia Cerurilor. Sa-i luam ca modele si ca prieteni care ne intaresc prin rugaciunile lor in viata noastra duhovniceasca si in felul acesta sa fim cu totii impreuna uniti cu Mantuitorul nostru Iisus Hristos, cu Prea Curata Maica Sa si cu toti sfintii si ingerii din ceruri.

 

 

Raluca Tanaseanu

.

25 Septembrie 2007

Vizualizari: 847

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Antim Ivireanul la Manastriea Antim din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE