Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei in Arhiepiscopia Tomisului

Evenimente in Arhiepiscopia Tomisului dedicate sarbatorii Sfantului Apostol Andrei

Sfantul Apostol Andrei s-a nascut in Betsaida, localitate aflata pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, si este fratele Sfantului Apostol Petru. Se numara printre cei doisprezece apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, dupa ce Sfantul Ioan Botezatorul a marturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos. Petru si Andrei au renuntat la indeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos si, dupa Invierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”.

Sfantul Apostol Andrei a propovaduit Evanghelia in tinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei si Scitiei Minor, adica Dobrogea de astazi, in cetatile Tomis, Callatis si Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul romanilor”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanta, in apropierea localitatii Ion Corvin, se afla pestera in care s-a adapostit Sfantul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului romanesc, vin in fiecare an mii de credinciosi spre a-l cinsti pe Sfantul Apostol Andrei.

Conform istoricilor bisericesti, Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat in cetatea Patras din Grecia de astazi, prin rastignire cu capul in jos pe o cruce in forma de X, numita „crucea Sfantului Andrei”.

Procesiune religioasa

Joi, 28 noiembrie, de la ora 17.00, va sosi in Constanta racla cu moastele Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir, adusa de la Tesalonic (Grecia) de catre IPS Panteleimon, Mitropolit de Theoupoleos.

Intampinarea lor se va face in fata Salii Sporturilor, de unde credinciosii, preotii si oaspetii din Grecia vor pleca in procesiune spre Catedrala Arhiepiscopala pe traseul: Sala Sporturilor – Bdul. Tomis – str. Traian – Valea Portului – Catedrala.

Pe toata durata desfasurarii procesiunii fanfara marinei militare va intona cantece patriotice. De asemenea, soldatii vor avea torte aprinse.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, a fost fiul prefectului cetatii Tesalonicului, in vremea imparatului Diocletian (284-305). Parintii sai erau crestini in taina, iar dupa moartea tatalui a preluat functia de prefect. Intors victorios dintr-o campanie militara, Galeriu a poruncit sa fie aduse ofrande zeilor. Refuzand sa se inchine idolilor, Dimitrie a fost intemnitat. Suparat ca Dimitrie l-a binecuvantat pe Nestor inaintea luptei cu Lie, imparatul a ordonat uciderea lui Dimitrie. Vazand soldatii intrand in celula, mucenicul si-a descoperit coasta pentru a fi impuns cu sulita. A fost martirizat pe la anul 306.

Hramul manastirii Pestera Sfantul Apostol Andrei

Sambata, 30 noiembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sf. Apostol Andrei, cel intai chemat la apostolie, ocrotitorul Romaniei. Cu acest prilej, incepand cu ora 9.00, la manastirea Pestera Sf. Apostol Andrei (loc. Ion Corvin) Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre un sobor de ierarhi din tara si din strainatate.

In anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Pestera unde a trait Sf. Andrei. PS Chesarie Paunescu, episcopul Constantei, a sfintit acest asezamant in data de 23 iulie 1944. In perioada comunista, acesta a fost desfiintat, dar reactivat in anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai tarziu a devenit manastire de calugari. In acest timp a fost construit al doilea corp de chilii pentru calugari si gospodarii anexe.

Pe 1 octombrie 1995 IPS Lucian, Arhiepiscopul Tomisului, a sfintit paraclisul cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

Constructia bisericii mari, inceputa in anul 1998, a fost terminata in 2002. La aceasta manastire se afla moastele Sfantului Apostol Andrei, daruite in anul 2003 de catre Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Concert de colinde

Duminica, 1 Decembrie, incepand cu ora 17.00, pe scena Casei de cultura din Constanta va avea loc concertul traditional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin „Sfantul Vasile cel Mare” (dirijor: Marian Bostan), corul parohiei „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Constanta (dirijor: Sandu Radu Andrei), Grupul coral al scolii 39 din Constanta (dirijor: prof. Fotinia Rosca), Grupul coral „Giocoso” al Centrului Cultural Judetean Theodor Burada din Constanta (dirijor: prof. Rodica Iftime), iar invitata este Corala mixta dirijata de PS Ciprian, din Bulgaria.

Corala „Armonia”, dirijata de arhid. Iulian Dumitru, va interpreta urmatoarele colinde si cantece patriotice: Noel (de Adolphe Adam, solist Alexandru Chiriac), Buna dimineata la Mos Ajun (de Gheorghe Danga), Sus la rasaritu (de Costica Andrei), Christmas songs (aranjament muzical de Horatiu Alexandrescu, solisti: arhid. Claudiu Banu, arhid. Mihai Urzicana, Alexandru Chiriac), Noche anunciada (de A. Ramirez, solist Ionut Boanches), Ce vedere minunata (de Gheorghe Danga, solist Ionut Boanches), Sculati boieri (de Gheorghe Danga), Sus inima, romani! (de Nicolae Oancea) si Sa traiasca Romania (de Nicolae Lungu).

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

26 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1002

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE