Sarbatoarea Sfantului Cuvios Teodosie cel Mare

Sfantul Teodosie cel Mare este sarbatorit pe 11 ianuarie. Sfantul Teodosie s-a nascut in anul 424 d.Hr., in satul Mogarion, din Capadocia. Ajunge de tanar in Ierusalim, cu dorinta de a deveni monah, Petrece o vreme langa Longhin, un parinte vestit, vietuind intr-o chilie de langa Ierusalim.

Dupa 10 ani, ajunge langa cetatea Betleemului, si se va nevoi intr-o pestara pana la trecerea sa la cele vesnice. Datorita vietuirii sale alese, mai multi credinciosi ajung sa traiasca alaturi de el. Adunandu-se cateva sute de ucenici, a intemeiat o lavra, randuind toate dupa legile vietii de obste, dupa modelul Sfantului Pahomie cel Mare din Egipt. Insusi Sfantul Sava cel Sfintit a vietuit in aceasta vatra monahala, mai inainte de a intemeia Lavra Sfantului Sava cel Sfintit. Portile manastirii erau permanent deschise, iar toti cei care erau prezenti, erau ospatati gratuit.

Cu vremea in Manastire a zidit patru Biserici: una pentru monahii ce vorbeau grecește, alta pentru armeni, arabi și perși, alta pentru cei din partile dinspre miazanoapte si alta pentru cei din alte locuri. Tot aici a mai ridicat trei cladiri, o bolnita pentru cei bolnavi, un azil pentru batrani si neputinciosi si alta pentru pustnici.

Sfantul Teodosie cel Mare a luptat impotriva ereziei lui Eutihie. Sfantul Teodosie a trecut la cele vesnice in anul 529, la varsta de 105 ani, fiind ingropat in pestera unde a locuit. In aceasta pestera mai sunt prezente moastele mamei Sfantului Teodosie, ale mamei Sfantului Sava cel Sfintit, ale mamei Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian, ale Sfintilor Xenofont si Maria, sotia sa, si ale multor cuviosi calugari stiuti si nestiuti.

.
Pe aceeaşi temă

10 Ianuarie 2021

Vizualizari: 311

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Cuvios Teodosie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE