Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe 9 noiembrie in fiecare an pe Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina. Printre lacasurile de cult care isi sarbatoresc hramul se afla si manastirea bucuresteana Radu Voda. Aici sarbatoarea a inceput inca din ajun prin scoaterea raclei cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nectarie care aparţin Manastirii si asezarea lor intr-un baldachin pentru inchinarea numerosilor pelerini, dar si prin savarsirea slujbei de Priveghere. Maine, in ziua hramului, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va fi prezent in mijlocul credinciosilor.
Slujba Vecerniei cu Litie in cinstea Sfantului Ierarh Nectarie a fost savarsita si la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
In perioada 23-30 octombrie 2012 mana dreapta a Sfantului Ierarh Nectarie din Mitropolia de Eghina au fost aduse la Patriarhia Romana de catre o delegaţie greaca condusa de Inaltpreasfinţitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses si Eghina pentru inchinarea credinciosilor prezenti la hramul Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor.
De asemenea, dupa hramul Catedralei Patriarhale, in perioada 7 – 12 noiembrie trei sute de pelerini romani se afla intr-un pelerinaj in Grecia, organizat de agenţia de pelerinaj BASILICA TRAVEL a Patriarhiei Romane. Momentul cel mai important al acestui pelerinaj va avea loc vineri, 9 noiembrie 2012, cand pelerinii romani vor participa la praznuirea Sfantului Ierarh Nectarie, Vindecatorul de boli, in biserica de pe insula Eghina, unde se pastreaza sfintele sale Moaste.
Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina, numit de credinciosi Taumaturgul pentru vindecarile miraculoase, indeosebi de cancer, care s-au savarsit cu cei care s-au inchinat cu credinta sfintelor sale moaste, este unul din cei mai iubiti si cautati sfinti din Grecia.
S-a nascut la 1 octombrie 1846, in oraselul Silivria, pe ţarmul Marii Marmara, la 20 de kilometri vest de Constantinopol. La botez a primit numele de Anastasie, fiind al treilea copil dintre cei sapte pe care i-au avut parintii sai, Demos si Maria Kefalas. Primii ani de scoala i-a facut in oraselul natal, dovedindu-se un copil inteligent si dornic de invatatura, foarte atras de biserica si de sfintele slujbe.
La varsta de 14 ani a plecat la Constantinopol, unde a ucenicit in magazinul unui negustor, ducand o viaţa plina de privaţiuni materiale, dar si de mangaiere duhovniceasca. La 20 de ani, Sfantul Nectarie s-a retras in insula Chios, ca invaţator, timp de sapte ani educandu-i pe micii sai elevi in lumina iubirii de neam si credinta.
In 1873, la 27 de ani, a fost primit ca frate la Manastirea Nea Moni, primind, patru ani mai tarziu, la hirotonia intru diacon, numele de Nectarie. Fiind sprijinit material, parintele Nectarie si-a continuat studiile, iar in 1881 s-a intors la manastire cu diploma de bacalaureat. Cu binecuvantarea si ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, el si-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Atena, in anul 1886 obtinand diploma de licenta.
Ulterior, dupa ce mai intai a fost hirotonit preot si arhimandrit, in anul 1889, Parintele Nectarie a fost hirotonit episcop, avand funcţia de consilier patriarhal si slujitor al altarului bisericii cu hramul Sfantul Nicolae din Cairo (Egipt); aici a dobandit bogate roade, atat in plan pastoral, cat si administrativ. Defaimat de oameni invidiosi, Sfantul Nectarie a fost silit sa se intoarca in Grecia, lasand in urma credinciosi atat de indurerati, incat, intr-o scrisoare semnata de 900 dintre ei, scriau: „ne pleaca cel mai drag dintre arhierei si cel dintai intre clerici”.
In 1890, Sfantul Nectarie a fost angajat ca preot predicator al Mitropoliei de Evia. Desi primit cu raceala, el a castigat repede increderea credinciosilor si a autoritaţilor bisericesti, care, in 1893, i-au incredinţat conducerea Seminarului Teologic Rizarios din Atena.
Ca director al Seminarului, Sfantul Nectarie avea sa schimbe profund concepţia profesorilor despre modul in care trebuie educati elevii teologi. Ca un bun pastor, i-a invatat pe toti sa-si raporteze faptele si initiativele la Mantuitorul Hristos. De exemplu, o bataie intre elevi s-a finalizat nu prin pedepsirea vinovatilor, ci prin aceea ca sfantul le-a adus la cunostinta faptul ca va posti trei zile pentru ei. De atunci, toti se fereau sa-l mai supere cat de putin. Puterea exemplului personal, blandetea si viata sa sfanta au dus la schimbarea inimilor multor elevi si profesori deopotriva. Pensionat in 1908 din invatamant, Sfantul Nectarie s-a retras in insula Eghina, la mica distanta de Atena, urmandu-si fiicele duhovnicesti , care, inca din 1904, primisera binecuvantare pentru a reinfiinta aici o manastire. Parintele a participat la acest nou inceput cu tot sufletul. A muncit el insusi, cot la cot cu zidarii, la ridicarea manastirii, fara sa slabeasca insa lucrarea rugaciunii. Toti simteau purtarea de grija a lui Dumnezeu acoperindu-i pe cei care il ascultau pe smeritul arhiereu Nectarie; astfel, obstea monahala a sporit, iar manastirea a fost repede ridicata. Pastorind cu dragoste turma cea cuvantatoare din intreaga insula, timp de 12 ani, fiind iubit de toti cei care l-au cunoscut, Sfantul Nectarie a trecut la cele vesnice in ziua de 8 noiembrie 1920, fiind prohodit de multime mare de calugari si credinciosi. Cuviosul a fost canonizat de catre Patriarhia Ecumenica, in aprilie 1961, cu data de praznuire la 9 noiembrie.
Sursa: basilica.ro
Troparul Sfantului Nectarie, Vindecatorul de boli - AUDIO
Acatistul Sfantului Nectarie AUDIO
-
Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Nectarie Taumaturgul, omul care a trait ca un inger in trup
Publicat in : Sfantul Nectarie din Eghina -
Pelerinaj la Sfantul Nectarie Taumaturgul
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.