Sarbatorile lunii august

A opta luna din anul calendaristic, numita „Gustar” si ultima din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinti de seama ai Bisericii noastre, cuprinzand de asemenea perioada Postului Adormirii Maicii Domnului.

In data de 5 august pe langa Inaintepraznuirea Schimbarii la Fata a Domnului este pomenit si Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt (canonizat in 1992).Imediat dupa Praznicul Imparatesc al Schimbarii la Fata a Domnului (6 august) urmeaza pomenirea, pe 7 august, Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla (canonizata in 1992).

Pe data de 11 august este pomenirea Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, (canonizat in 1992), din a carui sfinte moaste avem fragmente si in Romania la catedrala Mitropoliei Craiovei si la Catedrala mitropolitana din Targoviste.

In 15 august avem praznicul imparatesc al Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu

Sfintii Martiri Brancoveni, Constantin Voda cu cei patru fii ai sai: Constantin, Ştefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, (canonizati in 1992) sunt sarbatoriti in data de 16 august, zi in care este cinstit si Sfantul Cuvios Iosif de la Varatic (canonizat in 2008).

Pe data de 21 august sunt pomeniti Sfintii Mucenici Donat diaconul; Romul preotul; Silvan diaconul si Venust (canonizati in 1992).

Ziua de 23 august ne aduce pomenirea Sfantului Mucenic Lup (canonizat in 1992), iar in 29 august avem sarbatoarea taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, zi de post in oricare din zilele saptamanii ar cadea pomenirea.

In penultima zi din august 30 august, sunt pomeniti pe rand Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (canonizat in anul 2007), si Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu (canonizat in anul 2008).

Sursa: reintregirea.ro

 

.

01 August 2014

Vizualizari: 436

Voteaza:

Sarbatorile lunii august 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sarbatorile lunii august

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE