Sarbatorile lunii noiembrie

Luna care incepe astazi, noiembrie sau brumar, aduce pentru credinciosii ortodocsi o serie de sarbatori importante. Biserica Ortodoxa ii pomeneste la 1 noiembrie pe Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian.

Prima mare sarbatoare a celei de-a 11 luni a anului este pe 8 noiembrie - Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Ca sarbatoare a ingerilor, aceasta a fost praznuita de Biserica incepand cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfintii Voievozi sunt pictati pe usile diaconesti ale Sfantului Altar, unul purtand crini in mana, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost randuita la poarta Raiului. De asemenea, in zilele noastre, tot in semn de pretuire, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, au fost alesi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

Tot in noiembrie, pe 15, il vom praznui pe Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt. Nascut in anul 1722, in Ucraina, acesta a studiat teologia la Kiev, intrand in viata monahala la varsta de 19 ani. In 1763 a venit in Moldova, unde a condus obstile monahale de la Dragomirna, Secu si Neamt. Sfantul Paisie a incurajat traducerea din limba greaca a scrierilor patristice filocalice, in limbile romana si slavona. A trecut la Domnul in anul 1794, fiind canonizat de Biserica noastra in anul 1992.

O alta sarbatoare importanta a lunii este „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, pe 21 noiembrie. Aceasta aminteste de ziua in care Sfintii Parinti Ioachim si Ana au dus-o pe Sfanta Fecioara Maria la Templul din Ierusalim. Aceasta sarbatoare mai este numita in popor „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”.

Ultima mare sarbatoare a lunii, pe 30, este inchinata ocrotitorului Romaniei, Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata, anul acesta, sarbatoare a crestinarii poporului roman si zi libera. Tot pe 30 noiembrie, Biserica noastra face si pomenirea Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Luna aceasta va incepe Postul Craciunului. Prima zi a perioadei care ne pregateste pentru Slavitul Praznic al Nasterii Domnului va fi joi, 15 noiembrie.

Sursa: arhiram.ro

.

02 Noiembrie 2012

Vizualizari: 1153

Voteaza:

Sarbatorile lunii noiembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE