Sarbatorile lunii septembrie

 A noua luna din anul calendaristic si prima din anul bisericesc cuprinde sarbatori importante, dar si pomenirea unor sfinti de seama ai Bisericii noastre. 

La 1 septembrie l-am pomenit pe Cuviosul Dionisie Exiguul, Parintele erei crestine si al Dreptului bisericesc. 

In ziua Inaintepraznuirii Nasterii Maicii Domnului, pe 7 septembrie, ii vom cinsti pe Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati, canonizati de Biserica Ortodoxa Romana in martie 2008.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita la 8 septembrie, este prima mare sarbatoare a anului bisericesc. Sfanta Fecioara Maria s-a nascut in familia sfintilor si dreptilor Ioachim si Ana, pomeniti a doua zi, pe 9 septembrie. 

Un alt Sfant roman, Cuviosul Ioan de la Prislop, canonizat in anul 1992, este pomenit pe 13 septembrie.

Crestinii ortodocsi sarbatoresc la 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci. Spre deosebire de alte praznice imparatesti, Înaltarea Sfintei Cruci este zi insotita de post, pentru ca ne aducem aminte de patimirile si moartea Mantuitorului.

La jumatatea lunii septembrie este pomenit Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, ale carui moaste se afla in Catedrala mitropolitana din Timisoara.

Din anul 2003, la 22 septembrie, romanii il cinstesc in mod deosebit si pe Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi.

Spre sfarsitul lunii, la 26 septembrie, Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe Sfantul Voievod Neagoe Basarab, iar pe 27 septembrie pe Sfantul Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Tarii Romanesti.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

03 Septembrie 2013

Vizualizari: 749

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE