Sarbatorile religioase din luna Martie

A treia luna din anul calendaristic si a saptea din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinti de seama ai Bisericii, dar si sarbatori care preced Invierea Domnului. Pe 9 martie, in Bisericile Ortodoxe se face pomenirea Sfintilor 40 de mucenici din Sevastia. Soldati in slujba imparatului roman Licinius, acestia au fost osanditi la moarte prin inghetare, pentru ca nu au vrut sa se inchine idolilor. Dupa traditie, credinciosii aduc in aceasta zi la biserica, spre binecuvantare, „mucenici”: colacei in forma cifrei opt, copti la cuptor sau fierti, informeaza TRINITAS TV.

Pe 12 martie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare.

Acesta a trait in secolul al VI-lea si a fost Episcop al Romei. Este cunoscut mai ales ca autor al Liturghiei darurilor mai inainte sfintite, care se oficiaza in perioada Postului Mare. Tot in luna martie este si sarbatoarea inchinata Maicii Domnului – Buna Vestire sau Blagovestenia. Praznicul din 25 martie aminteste de momentul in care Fecioara Maria a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil ca va primi in pantece si va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica a randuit pentru aceasta sarbatoare dezlegare la peste. A doua zi, pe 26 martie, se face si cinstirea Sfantului Arhanghel Gavriil, precum si a Sfintilor Mucenici Montanus, preotul, si sotia sa, Maxima.

Pe 28 martie, cu o saptamana inaintea Sfintelor Pasti, sarbatorim Intrarea Domnului in Ierusalim sau Floriile. Si in ziua acestui praznic se face, pentru cei care postesc, dezlegare la peste.

In penultima zi a lunii, pe 30 martie, Biserica il pomeneste pe Cuviosul Ioan Scararul. Sfantul a primit acest nume datorita scrierii „Scara dumnezeiescului urcus”, un adevarat tratat de asceza, despre parasirea pacatului si invatarea virtutilor pentru a dobandi mantuirea.

Sursa: arhiram.ro

.

02 Martie 2010

Vizualizari: 991

Voteaza:

Sarbatorile religioase din luna Martie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE