Sarbii, bulgarii si ucrainienii din Banat au sarbatorit Craciunul

 

Credinciosii ortodocsi din Banat au praznuit ieri Nasterea Domnului - Craciunul, dupa calendarul de rit vechi.

In Banat traiesc aproximativ 40.000 de credinciosi ortodocsi de rit vechi, dintre care aproape 30.000 sunt sarbi. In Banatul sarbesc exista in jur de 22.

000 de romani care sarbatoresc si ei Nasterea Domnului, dar nu in toate bisericile romanesti se oficiaza slujbele in limba romana.

Potrivit traditiei, sarbatoarea a inceput in ajun cu ceremonia de aprindere a stejarului in curtea lacaselor de cult. La Catedrala ortodoxa sarba din Timisoara (Piata Unirii), acest moment a avut loc ieri, de la ora 17, fiind urmata de un concert de colinde sustinut de Corul Catedralei.

Cei prezenti la ceremonialul "Badnjak" au primit legaturi din crengute de stejar cu paie pe care le duc acasa. Crengutele semnifica puterea si taria cu care va fi intampinat Noul An si paie, simbolizand locul unde s-a nascut Pruncul Iisus. Dupa slujba, fiecare credincios merge acasa, unde presara paie in toate incaperile locuintei si in curte si nu le mai matura timp de trei zile. Ei pun paie si la o icoana din casa si le lasa acolo pana la Craciunul urmator. Ortodocsii de rit vechi aprind apoi in casa o crenguta de stejar, dupa care asteapta colindatorii care vestesc nasterea Domnului.

Pentru ortodocsii de rit vechi, impodobirea bradului de Craciun nu este un obicei specific. Femeile pregatesc, pentru ziua de Craciun, placinte cu dovleac in care pun monede, iar cel care gaseste banii in timp ce mananca se spune ca va avea noroc tot anul.

 

Sursa: Amos News

.

07 Ianuarie 2007

Vizualizari: 3868

Voteaza:

Sarbii, bulgarii si ucrainienii din Banat au sarbatorit Craciunul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE