Schitul Bradul si mai multe biserici din judetul Valcea isi sarbatoresc ocrotitorul

Cu prilejul sarbatorii inchinate Sfantului Ioan Botezatorul, maine, 7 ianuarie 2013, Schitul Bradu si mai multe biserici din judetul Valcea isi vor sarbatori hramul.

- Schitul Bradul: Situat in satul Gurguiata de langa Baile Olanesti, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi care se numea Schitul de sub Rapa Bradului, despre care aflam ca exista in 1766 si care are hramul „Sfantul Ioan Botezatorul”.

Actuala biserica a schitului, este o constructie de zid, ridicata in anul 1784 de parintele Sava ieromonah, originar din satul Scrada judetul Gorj, fost egumen al manastirii Iezerul, ajutat fiind de preotul Grigore. Biserica este in forma de corabie, cu interiorul impartit in trei si un pridvor deschis sustinut de sase stalpi, fara turla, semanand mult cu cea de la Iezer. Clopotnita este mai mare decat biserica si are doua etaje unde se gasesc doua chilii, spatiile de locuit marindu-se an de an.In secolul al XIX-lea documentele ne arata ca schitul se afla intr-o stare deplorabila, aproape de ruina. In 1861, chiliile erau fara acoperis iar clopotnita era netencuita. Iarna 1863-1864 contribuie la degradarea acestui schit: datorita zapezii acoperisul s-a prabusit iar ornamentele in relief - ciubucurile - au cazut din cauza inghetului.

In 1854-1855 schitul este alaturat schitului Saracinesti si trecut ca apartinand Episcopiei de Ramnic, iar in anul 1904 aici nu mai era nici un calugar.

In anul 1994, la Bradu s-a stabilit un calugar, iar dupa 1999 au fost aduse aici 10 maici, avand ca duhovnic pe staretul schitului Patrunsa, ieromonahul Varsanufie Gherghel.

De asemenea, cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul au fost ridicate mai multe biserici de enorie de pe intinsul Eparhiei Ramnicului :

- In Protoieria Ramnicu Valcea : Parohia „Sfantul Ioan Botezatorul” din municipiul Ramnicu Valcea; Parohia Baile Govora, localitatea Baile Govora; Parohia Cacova, comuna Stoenesti si Parohia Buleta, comuna Mihaesti;

- In Protoieria Dragasani : Parohia Capu Piscului, comuna Amarasti; Parohia Calina I, comuna Prundeni; Parohia Calina II, comuna Prundeni; Parohia Creteni, comuna Creteni; Parohia Dragoesti II, comuna Dragoesti; Parohia Ganesti Contea, comuna Lacusteni; Parohia Giulesti, comuna Firtatesti; Parohia Maciuca Bocsa, comuna Maciuca; Parohia Scaiosi, comuna Orlesti; Parohia Tighina, comuna Voicesti;

- In Protoieria Horezu : Parohia Bodesti I, comuna Barbatesti; Parohia Cernele, comuna Pausesti Otasau (unul din cele 3 hramuri); Parohia Dobriceni, comuna Stoenesti; Parohia Slavesti, localitatea Berbesti; Parohia Ursi, comuna Popesti; Parohia Vaideeni I, comuna Vaideeni;

Sursa: arhiram.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

07 Ianuarie 2013

Vizualizari: 500

Voteaza:

Schitul Bradul si mai multe biserici din judetul Valcea isi sarbatoresc ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE